Nokia zaustavila daljnje razvijanje OZO kamere. Fokus usmjeren u Health proizvode

Nova vremena nose brze promjene. Ako neka tvrtka želi opstati na tržištu treba se brzo prilagoditi i proći preko problema. Pravilo je isto za sva poslovanja, pa tako svjedočimo čestim promjenama poslovanja u svijetu tehnologije. Nokia je tako danas najavila da će smanjiti ulaganja u VR odjel Nokia Technologiesa i posvetiti se više Health proizvodima. S ovim potezom prestaje daljnje razvijanje OZO kamera i ostalog hardvera. Nokia će međutim ostati posvećena kupcima ove kamere i pružati im i dale podršku. 

Osim što je odustala od OZO kamere, Nokia je morala odustati i od 310 radnika koji su radili u VR odjelu Nokije Technologies. Danas su pozvani predstavnici tog odjela kako bi pregovarali o uvjetima otkaza. Nokia je najavila da će otpušteni ljudi dobiti financijsku i stručnu pomoć kako bi brzo pronašli odgovarajući posao.

Malo mi je žao krajnje simpatične OZO kamere. Osobno mi je bila logična ideja napraviti kameru koja bi kreirala VR sadržaj umjesto raditi VR naočale čije je tržište prezasićeno. Međutim, mišljenja sam da će VR propasti prije pametnih satova jer je trenutno primjena te tehnologije dosta ograničena.

Nadam se da Juha Alakarhu neće biti obuhvaćen ovim promjenama te da će više pažnje posvetiti razvoju kamere za Nokia uređaje.

Nokia je rekla da će fokus biti više posvećen ka Health uređajima, kako za medicinske svrhe tako i one komercijalne. Možda napokon ugledamo Steel HR sat koji kasni već poprilično dugo (ako uzmemo u obzir da ga je još Withings predstavio).

 

Nokia Press


 • VR je jednaka glupost kao i onaj 3D na televizorima… Meni osobno bezveze i jedno i drugo. Možda u daljoj budućnosti nešto i bude od tog VR, sada, glupo…

  • Gagi990

   Slazem se i mislim da VR nema dalju buducnost.Steta jer ovo je bila Nokijina sansa, mislim da je jos veca glupost cena, pa druze 23 hiljada eura je previse sto jeste jeste.Ali sve dobro od ovoga je Ozo snimanje zvuka 🙂


   • Ma i da je dijele besplatno, morao bih razmislit treba li mi uopće i želim li je uopće… ali dobro, ja sam samo jedan korisnik eventualni. Očito da je i onih ozbiljnijih bilo malo zainteresiranih.


    • Ta kamera je za profesionalne filmaše. Kupovala su ih studija poput Disneyjevog, a iznajmljivale su ih i Fifa, Uefa i ostale veće tvrtke. Mislim da RT redovno koristi OZO za snimanje videa u 360 a ima ih sila na njihovom YT kanalu. Ona i ne može bit cjenovno pristupačna jer je to high end kamera, tipa RED i slično.


     • Pričalo se i o nekom jeftinijem modelu za šire mase valja, no svejedno… Kako god bilo, sad ništa od toga, dok se opet nečeg ne sjete.


     • Da, jeftiniji model bi bio logičan potez, no izgleda da su procijenili da u dogledno vrijeme nema nekih para od toga, pa bolje sasjeć odma. Praktički trećina Nokia Technologies odjela je završila na bubnju