Nokia zauzela 8% tržišta običnih telefona u Indiji u 3. kvartalu 2017.

Tvrtka Counterpoint Research koja se bavi istraživanjem tržišta otkrila je da je prema njezinim analizama HMD zauzeo 8% indijskog tržišta običnih telefona tijekom trećeg tromjesečja 2017. godine, čime se plasirao na 4. mjesto najvećeg isporučitelja običnih telefona u Indiji. Uzimajući u obzir da Nokia brend nikad ni nije napustio tržište običnih telefona, moglo bi se reći da ovo i nije neki uspjeh, no krajem prošle godine udio Nokia običnih telefona na tržištu Indije nije bio dovoljan da se plasira u najvećih 5 proizvođača.

Counterpoint ističe kako je zbog predstavljanja Nokije 3310 te osvježavanja Nokije 105 i 130, HMD Global značajno povećao prodaju običnih uređaja te da ga u nadolazećim kvartalima vide kao ozbiljnu prijetnju Samsungu koji prodaje najviše običnih telefona u Indiji.

Podsjećamo, u 2016. godini prodano je 35 milijuna Nokia običnih telefona, što je otprilike 60% manje nego u 2015. godini, a isporuka običnih telefona na globalnoj razini nije pala, nego je ostala ista kao u 2015.

Po pitanju smartfona, udio na indijskom tržištu još uvijek nije dovoljan da se Nokia smartfoni nađu u top 5 proizvođača čije podatke Counterpoint objavljuje, no IDC nam je otkrio da je u 2. kvartalu Nokia zauzela 0.4% globalnog smartfon tržišta, a već je postala 5. proizvođač na području Finske i 11. u Europi.

Ako se pitate zašto HMD redovito na tromjesečnoj razini ne objavljuje broj prodanih uređaja kao što je Nokia radila, odgovor je da je HMD privatna tvrtka koja odgovara samo svom vlasniku i prijavljuje financije državama u kojima posluje. Nokia kao tvrtka na burzi bila je dužna svim svojim investitorima prezentirati stanje unutar tvrtke, što uključuje i broj prodanih uređaja.

Izvor: Counterpoint Research via trak.in & c.mi.com