Recenzija: Nokia 6

Tomi Ahonen, dugogodišnji Nokia analitičar koji je (jedini) točno pogodio rasplet situacije između Nokije i Microsofta, prilikom prodaje Odjela uređaja i usluga izjavio je da ako bogovi mobilne industrije postoje, trebali bi dopustiti Nokiji da se vrati na tržište. Četiri godine kasnije, Nokia brend se vratio na tržište mobilnih uređaja zahvaljujući zanimljivoj korporativnoj shemi u koju su uključeni finska Nokia, finski HMD Global te tajvanski Foxconn. Prvi predstavljeni Nokia smartfon pod HMD-om – Nokia 6, napokon je stigla na recenziju.

Osnovne specifikacije
 • Dimenzije: 154 x 75,8 x 7,85mm
 • Masa: 169 grama
 • Zaslon: 5,5“ IPS LCD, 1920 x 1080, 403ppi
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 430
 • CPU: 8 x Cortex A53 @1.4GHz
 • RAM: 3 GB
 • Interna memorija: 32 GB
 • Micro SD: Da
 • Povezivanje: WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, Bluetooth 4.1, NFC, MicroUSB, FM Radio
 • Brzo punjenje: Ne
 • Bežično punjenje: Ne
 • OS: Android 7.1.1 Nougat
 • Kamera: 16MP PDAF, 1080p, LED bljeskalica
 • Prednja kamera: 8MP AF, 1080p
 • Baterija: 3000 mAh
 • Cijena: 1999,00 kuna
 • Ustupio: HMD Global

 

Prednosti
 • Kvalitete izrade
 • Izvrstan zaslon
 • Stereo zvučnici s Dolby Atmos
 • Čisti Android
Nedostaci
 • Slabašan hardver
 • Nema LED lampicu ili Glance za obavijesti
 • Prilično oštri rubovi
 • Nema brzo punjenje

Recenzija ukratko

Nokia 6 prvi je smartfon iz radionice tvrtke HMD Global, koji je predstavljen početkom 2017. godine za kinesko, a krajem veljače za globalno tržište. Nakon dužeg čekanja, uređaj je globalno počeo s prodajom u 8. mjesecu po lokalnoj cijeni od 1.999 kuna.

Uređaj dolazi u jednodijelnom aluminijskom kućištu, s kvalitetom izrade na razini flagship uređaja. Zaslon veličine 5,5-inča i FullHD rezolucije također je iznad cjenovnog segmenta, kao i stereo zvučnici s podrškom za Dolby Atmos tehnologiji, koji su na uređaju ove cjenovne klase zapravo unikat.

HMD-ov prvi smartfon koristi Qualcommov Snapdragon 430, koji se pokazao dobar u obavljanju svakodnevnih zadaća, dijelom i zbog korištenja “Čistog Androida” u verziji 7.1.1 Nougat, odnosno Android bez većih modifikacija, što omogućuje bolje performanse i jednostavniju nadogradnju od strane proizvođača. Uređaj posjeduje 3GB ili 4GB radne memorije, te će hardver općenito biti dobra za odigravanje popularnijih i grafički manje zahtjevnijih igara popu Clash of Clans ili Clash Royal, no kod grafički i sadržajno intenzivnijih igara poput Ashpalta 8, Heartstonea ili TES Legends, osjeti se sporost kod učitavanja i navigacije kroz izbornike, a ponekad i u samom gameplayju. Izuzetno pozitivna stvar za ovaj uređaj je obećanje da će biti nadograđen na Android 8 Oreo, čime se puno direktnih konkurenata Nokije 6 ne može pohvaliti.

Kamera Nokije 6 je prosječna za cjenovni razred. Fotografije pri dnevnom svjetlu su dosta dobre, dok je pri slabijem osvjetljenju prisutno dosta šuma, a ugrađena LED bljeskalica više isijava žuto svjetlo prilikom korištenja, pa se fotografirani subjekti čine žući nego što jesu.

Autonomija uređaja je standardna, odnosno pri prosječnom korištenju izdržat će cijeli radni dan, na kraju kojeg će ostati bar 20% baterije, a manje zahtjevni korisnici mogli bi i imat dva dana autonomije jer je uređaj izuzetno efikasna u načinu rada mirovanja. Punjenje traje nešto duže od očekivanog, točnije 2 sata i 25 minuta. Kvaliteta zvučnika za pozive i mikrofona je na razini, kao i prijam signala.

Video recenzija:


Cijela recenzija


Dizajn, kućište i ergonomija

HMD Global odlučio je svojim prvim uređajem u korijenu sasjeći predrasudu da bi novi Nokia smartfon mogao biti samo generički Kinez s Nokia logom na sebi. Nokia 6 svojim izgledom i kvalitetom izrade na razini je flagship uređaja. Riječ je o klasičnom dizajnu, koji ima obilježje starog „Fabula“ dizajnerskog jezika, a HMD ga sada prigodno naziva „skandinavska filozofija dizajna“.
S prednje strane nalazi se 5,5-inčni zaslon koji zauzima 70% prednje površine. Iznad njega imamo slušalicu, prednju 8MP kameru, senzore te Nokia logo smješten klasično u gornjem desnom kutu. Ispod zaslona nalaze se kapacitivne tipke za redom: strelica za povratak, senzor otiska prsta koji služi kao „home“ tipka te tipka za multitasking.

Na lijevoj strani Nokije 6 nalaze se tipke za kontrolu glasnoće te za uključivanje. Tipka za uključivanje je postavljena nešto bliže tipkama za glasnoću, koje su općenito nešto više postavljene u odnosu na prošle Lumia uređaje, te zahtijevaju neko vrijeme prilagodbe. Izrađene su iz istog materijala kao i ostatak kućišta, aluminija serije 6000, no mogle su biti malo šire i izdignutije od bočne strane. Ovdje je vidljivo da je HMD više išao na ljepotu, odnosno uklapanje tipki u cijelu konstrukciju uređaja, nego na funkcionalnost. Budući da je riječ o ravnim bokovima sa zaobljenim uglovima, bočne tipke pristojne veličine teže je uklopiti nego u uređaj sa zaobljenijim rubnim dijelovima. Jedna stvar brine jer se može zamijetiti propuštanje svjetla od zaslona okolo tipki, no to može biti samo problem određenog primjerka i primjetno je u tamnijim prostorijama i pod pogođenim kutom.
Na desnoj strani standardno ne nalazimo tipke, već utor za nano SIM i MicroSD karticu. Ako je uređaj Dual-SIM, bit će riječ o hibridnom utoru koju prima ili dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM i jednu MicroSD.

Na dnu uređaja nalazimo MicroUSB2.0 utor za punjenje ili prijenos podataka. Mikrofon se nalazi desno od utora, dok lijevo imamo stereo zvučnike. Točnije, riječ je o dva TFA9891 pametna pojačala s podrškom za Dolby Atmos tehnologiju. Na vrhu uređaja nalazi se samo 3,5mm utor.
Na izuzetno blago zaobljenoj poleđini uređaja imamo 16MP kameru s dvostrukom LED bljeskalicom, mikrofon te centralno postavljen Nokia logo. Na dnu poleđine nalaze se i pravne informacije o uređaju, odnosno broj modela, zemlja podrijetla te oznaka da je uređaj dopušten na području EU. Kamera i LED bljeskalica smještene su u zasebnom kućištu te su blago izdignuti od poleđine, dok se mikrofon nalazi na gornjem dijelu poleđine. Budući da je uređaj izrađen od metala, prisutni su plastični dijelovi na vrhu i dnu uređaja za normalan rad antena.
Nokia 6 izrađena je od aluminija serije 6000, a HMD se hvali da proces oblikovanja uređaja iz cjelovitog bloka aluminija traje 55 minuta, nakon čega slijedi 10 sati obrade kućišta prije nego što Nokia 6 dobije svoj finalni oblik. Na prvu se čini da je riječ o standardnoj PR praksi hvaljenja svojeg uređaja, no iza navedenih riječi zaista stoji kvalitetan proizvod.
Premium osjećaj pri držanju uređaje ove cjenovne kategorije je iznenađujući. Konstrukcija uređaja je, bez pretjerivanja, fenomenalna. Nemoguće ga je savinuti (bez uporabe sile pod kojom prilikom normalnog korištenja neće se naći), a isto tako je lako popravljiv. Za one koji vole zaviriti u unutrašnjost uređaja zanimljivo će biti znati da HMD konstrukciju Nokije 6 temelji na metalnoj ploči, koja odvaja zaslon od baterije i ostalih komponenti te služi kao jamac integriteta kućišta. Ploča je za kućište pričvršćena sa 19 vijaka, a za zamijeniti zaslon dovoljno je samo uz pomoć izvora topline i plastičnog alata izdignuti oštećeni zaslon jer je konektor za zaslon izoliran od ostatka elemenata. Ovakva konstrukcija impresivna je za uređaj debljine samo 7,85mm i cjenovnog razreda, no kvari je grba kamere koja podiže debljinu na 8,4mm i primijeti se njezin negativni utjecaj prilikom korištenja uređaja na ravnoj podlozi.
Nedostatak ovakvog industrijskog dizajna su oštriji rubovi, koji bi pri duljem neprestanom korištenju uređaja nekima mogli izazvati osjećaj neugodnosti. Pozitivno je što zbog zaobljeni uglova kućišta uređaj nije neugodan za držanje prilikom razgovora.
Kako već preko 4 mjeseca koristim kinesku verziju Nokije 6, koja dijeli kućište i većinu specifikacija sa verzijom za naše tržište, mogu potvrditi da kućište Nokije 6 nije lako za izgrebati. Dapače, nakon 4 mjeseca korištenja na kućištu uređaja nema oznaka korištenja. Par „crta“ vidljivo je na prednjoj plohi iznad zaslona, što se može objasniti činjenicom da je korišten „zakrivljeni“ (2.5D) Gorilla Glass zaštitni sloj, koji je očigledno manje otporan na dijelovima gdje je zaobljenje, što su rubovi prednje plohe.

Zaslon

Kada pogledate Nokiju 6 sprijeda, zapravo je teško razlučiti gdje prestaje „meso“, a započinje zaslon. Crna prednja ploha bila je karakteristika Nokia smartfona i HMD nastavlja tu tradiciju. LCD zaslon dijagonale 5,5-inča i rezolucije 1920×1080 piksela (403ppi) prekriven je polarizirajućim filterom, koji je prije bio poznat kao ClearBlack. Osim estetskog utjecaja stapanja zaslona sa mesom kada je zaslon isključen, ClearBlack, odnosno sada samo polarizirajući filteri omogućuju bolju vidljivost pri vanjskom svjetlu i prirodniju reprodukciju crne boje. Nokia 6 sposobna je postići svjetlinu od 520cd/m2, što je za jedan LCD srednje kategorija izuzetno dobar rezultat.
Pri stvarnom korištenju na vanjskoj svjetlosti vidljivost je iznimno dobra te potvrđuje podatke o svjetlini. HMD se hvali da je zaslon napravljen u tzv. hibridnoj in-cell tehnologiji, koja je karakteristična za uređaja više cjenovne kategorije, a jednostavno rečeno, riječ je o bliže postavljenim različitim slojevima zaslona, čime se pospješuje točnost u reprodukciji boja. Izlijevanje svjetline sa zaslona, što je mana jeftinijih uređaja s LCD zaslonom, ovdje ne postoji.

Hardver, performanse i povezivanje

Nokiju 6 pokreće Snapdragon 430 u kombinaciji s 3GB radne memorije. Dvije godine star procesor koji koristi 8 ARM Cortex A53 jezgre koje rade na frekvencijama od 0,7 do 1,4 GHz zaostaje po pitanju kvalitete za kućištem i zaslonom. HMD je ovdje učinio kompromis, odlučivši više pažnje posvetiti izradi i zaslonu, na račun procesora, što se nekima, koji traže najbolje procesor za cijenu, neće svidjeti.
Slabiji Snapdragon kompenziran je HMD-ovom odlukom korištenja čistog Androida, zbog čega performanse ne pate, barem u kontekstu cjenovne kategorije. Tijekom korištenja nisam primijetio većih problema po pitanju performansi. Primjetno je pokoje preskakanje sličica prilikom izvođenja animacija, no to je daleko od nekakvog zastajkivanja. Testni primjerak prilikom 10 dana korištenja nije imao spontanih ponovnih pokretanja niti blokiranja, dok je u nekoliko navrata došlo do prisilnog isključivanja nekih aplikacija, od kojih 90% čini Googleov Gmail. Dodatnu stabilnost uređaju može se omogućiti isključivanjem „Google Assistant“ usluge.
Budući da već duže vrijeme koristim kinesku varijantu Nokije 6, koja ima 4GB RAM-a u odnosu na 3GB na globalnoj, mogu reći da prosječnom korisniku odabrani hardver na Nokiji 6 neće predstavljati problem. Uređaj dugotrajno funkcionira dobro. U četiri mjeseca možda se tri puta spontano ponovno pokrenuo, uz jedno blokiranje, što je zapravo odlično za uređaj ovakvog hardvera i srednje kategorije.
Uređaj solidno pokreće većinu igara, no problemi su vidljivi pri nekim intenzivnijim naslovima poput Heartstonea ili Bethesdinoj kartaćoj igri TES Legends. Asphalt 8 radi u redu, no kod takvih igara većih razvojnih studija grafika se automatski prilagodi hardveru uređaja pa su performanse unutar igre slične na većini uređaja, no igra izgleda ljepše na uređajima s jačim hardverom. Duže vrijeme učitavanja i sporija navigacija unutar izbornika igara direktna je posljedica odabira procesora i dužina će ovisiti o intenzitetu igre. Popularne igre Clash of Clans i Clash Royal se učitavaju u pristojnom vremenu i rade fluidno, dok uz duže vrijeme učitavanja igra Subway Surfers također radi fluidno.
Pozitivna strana aluminijskog kućišta i HMD-ove izvedbe s metalnom pločom je minimalno zagrijavanje uređaja, a ujutro, prilikom prvog dohvaćanja uređaja u ruke, osjeti se karakteristična hladnoća metala, što nekima može smetati, a meni se osobno sviđa.

Od iznutrica, zanimljivi su stereo zvučnici, koje zbog nekih razloga nema na uređajima veće cjenovne kategorije poput Nokije 8, ali i Samsungovog Note 8. Oba zvučnika smještena su na dno jedan do drugoga, a sadrže, već spomenuta TFA9891 pojačala, koja proizvodi NXP uz modifikacije HMD-ovih i Dolbyjevih inženjera. Nokia 6 podržava Dolby Atmos tehnologiju i, uz uključen Atmos, nudi izvrsnu reprodukciju zvuka na vanjskom zvučniku. Zvuk bez Atmosa je značajno tiši, a s Atmosom se usprkos značajnom povećanju glasnoće zadržava pristojna razina čistoće zvuka. Osim na ugrađeni zvučnik, Atmos poboljšava reprodukciju preko slušalica, kao i ako na Nokiju 6 spojite žično ili bežično vanjski zvučnik. Kratku demonstraciju zvuka bez i uz uključenu Dolby Atmos tehnologiju pogledajte u nastavku.

Od tehnologija povezivanja Nokia 6 podržava NFC, Bluetooth 4.1, LTE Cat. 4 (150/50Mbps), te WiFi standarde 802.11 a/b/g/n. Za punjenje i prijenos podataka tu je USB2.0 utor te 3.5mm utor za slušalice, a od senzora imamo onaj za otisak prsta, GPS, akcelometar, senzor blizine, osvjetljenja, magnetometar i žiroskop. Za pohvalu je ugradnje FM Radio prijemnika. Vrijedi spomenuti da NFC funkcionira jednako kao i kod Lumia uređaja. Laganim kontaktom na dodatnu opremu s NFC-om uređaj odmah ostvaruje povezivanje putem BT-a.
Nokia 6 ima pristojan prijam signala i kvalitetnu slušalicu i mikrofon za pozive. Kod Dual-SIM varijante valja napomenuti da prva SIM kartica podržava 4G, a druga maksimalno 3G standard. Zahvaljujući zaobljenim uglovima, duži telefonski pozivi neće biti nelagodni po pitanju držanja uređaja, a dobar signal te kvalitetna slušalica i mikrofon omogućuju zapravo iskustvo telefoniranja kakvo u 2017. godini i zaslužujemo.
Nedostatak LED indikatora za obavijesti ili Glance (Always On) zaslona narušavaju iskustvo korištenja uređaja jer se u potpunosti oslanja na zvučne obavijesti, odnosno vibraciju. Moguće je da će HMD putem softverskog ažuriranja omogućiti Glance na Nokiji 6, kao što postoji na Nokiji 8, no riječ je o nagađanjima. U trenutnom obliku treba paziti i za provjeru obavijesti probuditi ekran.

Softver i sučelje

Softver na Nokiji 6 je dvosjekli mač. HMD je odlučio koristiti čisti Android te je povodom toga stupio u prisni odnos sa Googleom. Uređaj koristi Android 7.1.1 Nougat, a HMD je potvrdio da će biti nadograđen na Android 8 Oreo OS te se obvezao na dvogodišnja mjesečna sigurnosna ažuriranja, koja od ljeta ove godine Nokia 6 prima redovito. Prilikom prvog pokretanja Nokije 6 uređaj je pronašao tri sigurnosna ažuriranja – za srpanj, kolovoz i rujan, što znači da se HMD za sada drži obećanja.
HMD je Android na Nokiji 6 personalizirao s dvije aplikacije: Nokia Support i Nokia Camera. Ostale aplikacije predinstalirane na uređaju su osnovne sistemske aplikacije i Googleov paket aplikacija. Uređaj nema aplikaciju „Upravitelja datotekama“, iako se istome može pristupiti preko postavki memorije.

Nema ni aplikaciju galerije ni svirača glazbe, već se koristi Google Photos, odnosno Music. Postavke uređaja također su osnovne postavke Androida bez ikakvih korisnih ili nekorisnih dodataka koje ostali proizvođači vole ubaciti kako bi im se uređaji razlikovali od konkurencije.
Pozitivna strana čistog Androida su fluidnost, jednostavnost i, s HMD-ove strane, jednostavnije ažuriranje uređaja. Nekima će smetati upravo ta ogoljenost sustava, no uvijek postoji mogućnost instaliranja aplikacija za obavljanje nekih zadataka, no sistemska rješenja su u većini slučajeva bolja.
Android 7.1.1 nativno podržava Multi-Window značajku, koja omogućuje korištenje dvije aplikacije istovremeno na zaslonu i na Nokiji 6 ta značajka radi bez problema. Od ostalih značajki možemo izdvojiti Googleovog Asistenta i to je to. Ostalo je klasični Android.

Gore spomenuta aplikacija „Nokia Podrška“ omogućuje, kao što ime govori, pregled uputa, lociranje najbližeg servisa, otvaranje stranice novootvorenih Nokia foruma podrške te kontaktiranje same podrške putem live chata. O HMD-ovoj aplikaciji za kameru sve će biti rečeno o dijelu o kameri koji slijedi.

Kamera

Nokia 6 posjeduje 16MP stražnju kameru otvora blende f/2 i piksele veličine jednog mikrona. HMD je kameru opremio fokusom s automatskim otkrivanjem faze (PDAF) te dvostrukom LED bljeskalicom, uz stražnji mikrofon. Prednja kamera veličine je 8MP, uz otvor blende f/2 i piksele veličine 1.12 mikrona. Posjeduje i autofokus, a HMD navodi 84 stupnja kao kut kojeg kamera hvata, što je kvalificira kao širokokutnu kameru.

Zadana aplikacija kamere jedina je, uz Nokia Podrška, koju je HMD napravio po svojoj mjeri. Sučelje u automatskom načinu rada je u redu i elementi su dovoljno jasno posloženi da se mogu bez problema razaznati osnovne mogućnosti poput bljeskalice, prebacivanja na prednju kameru i sličnu. HMD je elegantno riješio opcije pravljenja panorame, slow motion i timelaps videozapisa.
Velika mana aplikacije su ručne kontrole. Način na koje su one izvedene na Nokiji 6 korisniku Lumia uređaja (a i ostalima) predstavljat će kulturološki šok. Za aktivirati ih potrebno je otvoriti postavke kamere i tražiti dio „Postavke snimanja“, a same ručne postavke su siromašne. Prečac za aktivaciju ručnih postavki trebao bi biti u sučelju kamere, a ako se već on premješta u postavke, onda po mogućnosti prvi ili najuočljiviji jer je to jedna od opcija koje će se najviše tražiti u postavkama kamere.
Dobra stvar je što je HMD preuzeo patente za dizajn Nokia Camera aplikacije kakvu su imali Lumia uređaji, a i sam HMD-ov direktor proizvoda par puta putem Twittera je sugerirao da slušaju povratne informacije oko kamere, odnosno da će nadograditi aplikaciju.
Pri dnevnom svjetlu, fotografije Nokije 6 su sasvim pristojne, ako ne i iznad prosjeka cjenovnog razreda. Kako je Nokia povijesno bila lider po pitanju kamere u svakoj cjenovnoj kategoriji, od Nokije 6 sam očekivao i više. Fotografije u većini slučajeva imaju precizno reproducirane boje, s dobrim kontrastom i oštrinom. Pri jakoj svjetlosti boje su dosta zagasite, dok je na fotografijama pri slabijem osvjetljenju prisutno dosta šuma. U izuzetno lošim uvjetima potrebno je koristiti LED bljeskalicu, kod koje ponekad previše do izražaja dolazi žuta svjetlost (dual-tone bljeskalica je) pa se subjekti čine žući nego što u stvarnosti jesu. HDR način snimanja radi dosta dobro, no sporost ponekad zna biti frustrirajuća. Fotografije napravljene prednjom kamerom pristojne su kvalitete, a ugrađena je opcija da zaslon služi kao bljeskalica.
Nokia 6 sposobna je snimati videozapise u FullHD rezoluciji, kako sa stražnjom tako i sa prednjom kamerom. Videozapisi na Nokiji 6 su dobri. Količina detalja, kontrast i oštrina su na zadovoljavajućoj razini, jedino je promjena fokusa i ekspozicije kako se mijenja kadar nešto sporije od željenoga. Primjetan je nedostatak optičke stabilizacije, što nije ni čudno za cjenovnu kategoriju. Snimanje zvuka je u nekom prosjeku, no imali smo problema s jednim primjerkom Nokije 6 koja nije htjela ispravno snimati zvuk, odnosno zvuk snimljen tim uređajem bio je u najmanju ruku čudan. Uključili smo i te videozapise u recenziju jer je kvaliteta slike dobra, no zvuk je čudan.
Sumirano, riječ je o dobroj kameri za prosječnog korisnika. Fotografije budu pristojne kvalitete za dijeljenje na društvenim mrežama i pregledavanjem na manjim zaslonima. Za one koji intenzivnije koriste fotoaparat na mobitelu, Nokia 6 bit će problematična zbog dosta šuma u uvjetima slabijeg osvjetljenja te siromašnim ručnim postavkama, što se djelomično može riješiti korištenjem neke druge aplikacije.

Primjeri fotografija (Napomena: Fotografije smanjene na Full HD (16:9) i 1200p (4:3))

Više fotografija (u punoj rezoluciji)  možete pronaći na našem Flickr profilu.

Sljedeći videozapisi snimljeni su Nokijom 6 sa neispravnim snimanjem zvuka, no kvaliteta slike je reprezentativna.

Sljedeći videozapisi snimljeni su s ispravnom Nokijom 6.

Baterija

HMD je u Nokiju 6 ugradio bateriju kapaciteta 3000mAh, koja će uz prosječno korištenje zahtijevati jedno punjenje dnevno. Ovisno o intenzitetu korištenja, autonomija Nokije 6 može varirati od 8 do 14 sati. Uz prosječno korištenje riječ je o nekih 10-12 sati autonomije. Drugim riječima, kraj radnog dana mogli bi dočekati s nekih 20% baterije. Uređaj je izuzetno efikasan u stanju mirovanja, gdje preko noći potroši do 1% kapaciteta, no problem je punjenje.
Naime, Nokia 6 napuni 80% svojeg kapaciteta za 75 minuta, dok se ostalih 20% puni dodatnih 70 minuta, što predstavlja 145 minuta, odnosno 2 sata i 25 minuta punjenje od 0 do 100. Već smo pisali o tome da je za dugovječnost baterije preporučljivo uređaj držati između 20% i 80% napunjenosti baterije, te se HMD možda u cilju dugovječnosti baterije odlučio na značajno usporavanje punjenja upravo nakon te granice od 80% napunjenosti. Brzo punjenje koje bi smanjilo vrijeme punjenja do tih 80% nakon kojih nastupa značajno usporenje riješilo bi problem, no toga na Nokiji 6 nažalost nema.

Zaključak

Narodna izreka kaže da se prvi mačići u vodu bacaju no to ne mora biti slučaj sa prvim novim Nokia smartfonom. Značajno kašnjenje uređaja na tržište definitivno su narušila izglede ovog uređaja za značajniji tržišni uspjeh zbog brzine napretka tehnologije (čitaj: nije da Snapdragon 430 ne stari), ali obećana nadogradnja na Android Oreo i dvogodišnje jamstvo ažuriranja softvera element su koji ovaj uređaj izdižu iz konkurencije, zajedno s odličnim zaslonom i kvalitetom izrade. Stereo zvučnici i podrška za Dolby Atmos su značajke koje uređaji znatno veće cijene nemaju te također mogu biti „pull“ faktor na stranu Nokije 6.
Slabiji hardver, prosječna kamera te mane poput nedostatka LED-ice za obavijesti i brzog punjenja odbit će skupinu ljudi kojima su to prioriteti na mobilnom uređaju, no za one koji žele uređaj s čistim Androidom, solidnom softverskom podrškom, pristojnim performansama, dizajnom i iznadprosječnim osjećajem uređaja u ruci, Nokia 6 neće razočarati.