Usporedba kamere: Nokia 8 protiv iPhone 7 Plus u uvjetima slabog osvjetljenja

Blog VTechgraphy napravio je usporedbu fotografija napravljenih trenutnim HMD-ovim top modelom Nokijom 8 i prošlogodišnjim iPhoneom 7 Plus. Fotografije su napravljene u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a pobjednika su birali čitatelji ne znajući koje je fotografije napravio koji uređaj. Rezultati su objavljeni danas, a usporedne fotografije pogledajte u nastavku.

Nokia 8 je napravila bolje fotografije od iPhonea 7 Plus prema glasovima čitatelja. Točnije, Nokia 8 dobila je ukupno 83,6% od 1489 glasova. Na nekim usporedbama je iPhone 7 Plus dao bolje fotografije, dok je ipak u većini (prema čitateljima) Nokia 8 dala bolje fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Više fotografija i detaljne rezultate glasovanja možete pronaći na VTechgraphy.com.

Fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja segment su u kojem je Nokia 8 dobila dosta negativnih kritika, iako iz prve ruke možemo reći kako fotografije napravljene Nokijom 8 u takvim uvjetima nisu najbolje na tržištu, ali su dobre. Po cijeni od oko 500 eura po kojoj se Nokia 8 prodaje, dvostruka 13MP kamera je poprilično sposobna pa i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. No, kao i uvijek, to može bolje, pogotovo jer je Nokia poznata po kameri, a koliko je Nokijin kamera tim (bio) dobar pokazuju i Lumije 950 i XL, koje su i danas u vrhu po pitanju fotografiranja. Nadamo se da će dolaskom ZEISS-a u HMD-ov kamera tim kvaliteta fotografija na svim Nokijama otići prema gore.

Kakvo je vaše mišljenje o fotografijama? 🙂

 • Dado

  jel zna ko jel ima za ove nove android nokije nešto poput wdrt za reinstaliranje softvera u slučaju virusa ili nekih problema?


  • običan hard reset pomaže, možeš kroz postavke telefona, a i možeš meni lično najbolje kroz recovery

   • Dado

    Radio sam i hard resete i preko recovery za neke tablete međutim ne pomaze ako virus ili adware zahvate sistemske fajlove i nemogu se obrisat. Zato i pitam jel se moze nekako clean install odraditi kao na w10m. To je jedna stvar što me je oduševila na lumiji pa sam se nadao da će “preneti” i na nove nokije kao što su odradili redovan update sistema što kod ostalih i nije slučaj.


    • E za to da hard reset odnosno reset preko recoverya ne pomaze mi je prvi put da cujem, a pogotovo jos da takav virus ima.
     A da treba neki program, tu se slazem, ja za xperiu imam xperia companion i fantastican je.

     • Dado

      Pa to mi je bilo na tabletu od matorog i kod prijatelja imali su isti model. Nakon 2 godine kreću adware-i i nemozes im nista jer nema “wdrt” niti se moze rutovati. Na kraju sam ga bacio i uzeo mu neki huawei. E to sam i cuo za sony i msm samsung i lg

 • badjura

  Nokia pokazuje da i sa malim senzorom moze bolje od konkurencije,softver je ocigledno dobro popravljen..

 • samonokia

  Dobre fotke pravi, ali cena od 560€, previsoka 🙂

  • vepar

   pa može i ispod 500€….


 • B mi na svakoj slici bolje izgleda, a poslije sam pročitao da je B = Nokia 8 🙂


  • ne znam, nekako mi sumnjiv ovaj test, ne moze ovako losa biti kod iPhonea, jer iPhone zaista ima dobru kameru, i to treba priznati.

   Nokia 8 mi se zasad nije pokazala oko kamere baš onako kako sam očekivao.


   • Tehnički imam manje, ali dok isteknu svi ugovori na svim uslugama – imam još čini mi se najmanje 14 mjeseci druženja sa svojom L950, tako da ne gledam baš previše sada što ću i kako ću vezano uz novi mobitel. Ne zamaram se sada još.


   • Znam da je kamera iPhonea 8 vrhunska. Ali nista manje losa nije bila ni kod 7 plus… Čudno. Volio bih napraviti teat osobno ker Nokia 8 nema bas dobre noćne snimke, ima dosta šuma.
    Doduše, kad povećam slije vidim sličnosti … Ove desno bi mogle bit od Nokije 8 🙂