Analitičar: Jedan Nokia uređaj proizvodi se u 10 milijuna primjeraka mjesečno

Nokia 105 (2017)

Kineski analitičar Pan Jiutang napisao je zanimljiv tekst o kineskom tržištu mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na Nokiju. Jiutang navodi da uz zabilježene veće isporuke smartfone proizvođača poput Huaweia, Oppo-a i Vivo-a, zabilježeno je i da je jedan Nokia uređaj dosegao isporuku od 10 milijuna primjeraka prošli mjesec, no taj uređaj nije smartfon.

Analitičar ne navodi točno o kojem je modelu običnog telefona riječ, kojeg je Foxconn “štancao” u 10 milijuna primjeraka prošli mjesec, no nagađamo da je riječ ili o Nokiji 105 ili novoj 3310 u 2G i 3G izdanju. Nokia 105 cjenovno je najpristupačniji pa je logično očekivati najveću prodaju tog modela, no Nokia 3310 privukla je dosta “zapadne” publike koja uređaj kupuje zbog nostalgije, ali i svojevrsne detoksikacije od povezanog svijeta.

Treba napomenuti da je Jiutang ovdje mjerio isporuke iz tvornice, a budući da HMD proizvodi većinu uređaja za globalno tržište u Kini, najveći broj primjeraka je namijenjen izvozu, što znači da ne znamo koliko je primjeraka “tog uređaja” prodano kineskim kupcima. Isto tako, ne možemo kalkulirati da će HMD u 2017. isporučiti 120 milijuna običnih telefona (12 mjeseci x 10 milijuna primjeraka), jer proizvodnja nije jednaka svaki mjesec i pojačava kako dolaze blagdani.

U svakom slučaju, prema dosadašnjim informacijama, možemo zaključiti da će HMD definitivno zabilježiti rast prodaje običnih telefona na godišnjoj razini, a isto će biti i sa smartfonima jer HMD počinje tamo od nule.

via: GizmoChina

Izvor: MyDrivers