Analitičar: Jedan Nokia uređaj proizvodi se u 10 milijuna primjeraka mjesečno

Nokia 105 (2017)

Kineski analitičar Pan Jiutang napisao je zanimljiv tekst o kineskom tržištu mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na Nokiju. Jiutang navodi da uz zabilježene veće isporuke smartfone proizvođača poput Huaweia, Oppo-a i Vivo-a, zabilježeno je i da je jedan Nokia uređaj dosegao isporuku od 10 milijuna primjeraka prošli mjesec, no taj uređaj nije smartfon.

Analitičar ne navodi točno o kojem je modelu običnog telefona riječ, kojeg je Foxconn “štancao” u 10 milijuna primjeraka prošli mjesec, no nagađamo da je riječ ili o Nokiji 105 ili novoj 3310 u 2G i 3G izdanju. Nokia 105 cjenovno je najpristupačniji pa je logično očekivati najveću prodaju tog modela, no Nokia 3310 privukla je dosta “zapadne” publike koja uređaj kupuje zbog nostalgije, ali i svojevrsne detoksikacije od povezanog svijeta.

Treba napomenuti da je Jiutang ovdje mjerio isporuke iz tvornice, a budući da HMD proizvodi većinu uređaja za globalno tržište u Kini, najveći broj primjeraka je namijenjen izvozu, što znači da ne znamo koliko je primjeraka “tog uređaja” prodano kineskim kupcima. Isto tako, ne možemo kalkulirati da će HMD u 2017. isporučiti 120 milijuna običnih telefona (12 mjeseci x 10 milijuna primjeraka), jer proizvodnja nije jednaka svaki mjesec i pojačava kako dolaze blagdani.

U svakom slučaju, prema dosadašnjim informacijama, možemo zaključiti da će HMD definitivno zabilježiti rast prodaje običnih telefona na godišnjoj razini, a isto će biti i sa smartfonima jer HMD počinje tamo od nule.

via: GizmoChina

Izvor: MyDrivers

  • Gagi990

    Evo moga misljenja o Nokiji 6 nakon par dana koristenja i provedenih sa njome.Sto se tice prvo dizajna je manje vise ok, iskreno svidja mi se sve sto sam vise sa njome, ali nista wauuu da kazemo, ne lici mi na Lumiji kada je uzmem u ruku i ne lici na taj dizajn, ali na slikama nije nesto dok kada uzmes u ruku je drugaciji i bolji osecaj.Sto se tice ekrana nemam nekih vecih zamerki osim sto sam vise fan LED nego LCD, sto se tice baterije manje vise ok je.Primetio sam dok se instaliraju app kada sam dizao sistem zagrejala se i kada se azurirao sistem.Nasprem LCD u P10 lite je bolji od Huaweia.Sto se tice samog androida je manje vise ok, cisti android sa Google app, mada je glupo ne moze se obrisati ni jedna Google app.Telefon je lepo radio neka je bilo sitno stucanje, ali dosta cisto, mada kao sto sam rekao ja i pre ne volim cisti android, fali mi sto nema app drower da biras hoces li ili svajp i tako neke sitnice jos.Sve u svemu mislim da je telefon za 200-250 eura vrh ali kada bih kamera bila bolja i iskreno mislim da jedina boljka ovog telefona je ta kamera i na duze staze, tj 2-3 godine, pitanje kako ce ovaj procesor podnjeti to sve, trebali su snapdragon 630 da stave.Kamera kada si napolju dobra je, brzo fokusira ali kada je malo mracak je losa i mutna, slikam ispod stola znaci udaljenost mozda pola metra, metar, i primetim kako je mutna i mracna tj vise zuckasta.Sto mi je lose bas, ne znam uspedjivao sam sa drugovom 640XL posto je mislio da zameni za nju, i bas je u Lumie bolja, a da ne pricam da je bolja u Lumie 830 koja ima i OIS i Pureview.Za ovih par dana nije me izdala i izvrsavala je sve dobro od gps, do chata, baterija je bila jutro vece, jedno 4h do 5h ekrana, zavisno sta radim.Pri obicnom koristenju nije se grejala i to mi je ok.Mislim da Nokia ne mora da dodaje neki novi look u android ili sta ali da doda tih par opcija u sistem, tj HMD.I iskreno jedino sa ovim telefonom sto sam se razocarao bas je kamera i mislim da moraju da se tu bolje potruditi, od kvaliteta kamere do same app za kameru.Iskreno mislim da je u ovoj klasi najbolji Samsung Galaxy J7 2017, pa Moto G5 Plus, Nokia 6 pa Huawei P10 lite.Pohvalno je sto ce dobiti barem android 8.0 i to mi je ok, samo mislim da za cenu oko 250 eura mora da bude bolja kamera i to dosta, po meni se cini nekada kao da blic uopste nema funkciju tako mi se cini.Iskreno uvek koristim top uredjaje, pa tako da ovaj ne mogu ocekivati da je tako dobar, ali posto stari koristi srednju klasu kojoj ovaj telefon pripada mislim da su morali malo bolju kameru, bolje da su stavili i 13 mega ali da je bolja.Sve u svemu je moja ocena 6-7 mozda od 10, i mislim da je Nokia 7 bestbuy trenutno.


    • Sličan nam je osvrt, samo što nakon 5 mjeseci korištenja mogu reći da se i na malo duže staze dobro drži. Najviše mi je drago što je baterija jednaka kao prvog dana. Potrošnja preko noći minimalna, a otprilike 20-ak% ostaje na kraju radnog dana što mi je odlično. Google aplikacije možeš blokirat (onemogućit) ako ti smetaju. Bit će na uređaju, ali neće se vidit u meniju. To sam ja napravio jer ne znam što će mi Duo, Play Movies, Newsstand i sl. 🙂