Forbes iz 2007.: Može li itko dohvatiti Nokiju?

Na današnji dan prije točno 10 godina (12.11.2007), magazine Forbes je objavio sliku tadašnjeg izvršnog direktora Nokije Olli-Pekke Kallasvuo s preklopnom Nokijom 65XX. Nokia je tada već imala milijardu korisnika, i opravdano se onda postavljalo pitanje tko može skinuti kralja sa trona.

Premda je 2007. godine to bilo nezamislivo, danas nam je itekako poznato da velikani poput Nokije mogu posrnuti. Nokia je postala toliko velika da je jednostavno postala inertna za promjene koje su nastupile u mobilnoj industriji. Meni je najzanimljivija činjenica da su zaposlenici Nokije pratili blogove kako bi znali što drugi odjeli rade. Inertnost i nekoliko krivih odluka je u 10 godina dovelo Nokiju do sloma njenog odjela za uređaje i usluge, a tadašnji iPhone do najpoznatijeg mobilnog uređaja današnjice.

Dinamično tržište ne trpi stagnaciju i konstantnost, već teži konstantnom unaprijeđenju i inovativnosti. Velike tvrtke mogu opstati samo ako se konstantno prilagođavaju uvjetima tržišta, a Nokia je odličan primjer s obzirom da je kroz svojih 150 godina postojanja mijenjala svoje poslovanje nekoliko puta, od proizvodnje guma, papira, obuće, televizora pa do proizvođača mobilnih uređaja, specijaliziranih kamera i mrežnih infrastruktura.

Budi li vam sjećanja ova naslovnica Forbesa? Ja sam negdje krajem 2007. godine kupio N95 8GB. Nabacite komentar ako vam članak probudi nostalgiju.