Foto usporedba: Lumia 950 XL kontra Nokije 8

Steve Litchfiels sa AllAboutWindowsPhone portal je napravio jako dobru usporedbu kamera Microsoft Lumije 950XL i novog Nokia flagshipa Nokia 8. Nije laž ako kažem da je iz aviona vidljivo da Steve obožava Lumiju 950XL, ali njegovi testovi su temeljeni na (više manje) objektivnim opažanjima, stoga je uvijek zanimljivo baciti oko i vidjeti tko je pobjednik.

Lumia 950 XL je imala tada najbolju kameru koja je proizašla iz ureda za fotografiju Odjela za uređaje kojem je na čelu bio Juha Alakarhu. Možda svi stručnjaci koji su onomad razvijali kameru Lumije 950 XL više nisu u Nokiji ili HMD-u, Juha Alakarhu je ponovno tamo, a vratio se i ZEISS koji i dalje radi inovacije primjenjive na kamere mobilnih uređaja, odnosno novih Nokia smartfona.

 

Sa AAWP smo izvadili nekoliko usporednih fotografija. Fotografije Lumije 950 XL se nalaze lijevo, a Nokije 8 desno.

 

 

 

Steve je Lumiji 950XL, odnosno njenoj kameri, dao 66 od 70 bodova, dok je kamera Nokije 8 dobila 55 od 70 bodova. Dvogodišnja 950XL je i dalje superiornija što se kamere tiče od Nokije 8. Osvojila je sve kategorije, dnevno svjetlo, zatvoreni prostor, noć, a jedino gdje je Nokia 8 dobila više bodova je bila makro snimka. Steve je otišao toliko daleko pa rekao da Nokia 8 nije predstavnik nasljeđa Nokije što se kamere tiče, unatoč ZEISS optici te dvostrukim kamerama… Postavlja se pitanje koliko HMD može popraviti kameru Nokije 8 pukim nadogradnjama. Međutim, definitivno je potrebno unaprijediti kameru ovog uređaja s obzirom da je njegov životni vijek tek počeo.

Nokiju 8 smo recenzirali i vidjeli da su dnevne snimke izuzetno kvalitetne dok one noćne doista trebaju biti unaprijeđene. Međutim, za nekih 500€ Nokia 8 je dobar izbor i sigurno neće biti razočaranje u pogledu kamere.

Znamo da HMD radi na poboljšanju kamera na svojim uređajima, i veći napredak bi mogli vidjeti s Nokijom 9 koja je sljedeća na redu za predstavljanje.

Ima li netko od vas Nokiju 8? Kakvi su vam dojmovi što se kamere tiče?