Nokia započela proizvodnju 5G-kompatibilnih baznih stanica u Indiji

Finski telekomunikacijski div Nokia započela je s proizvodnjom 5G-kompatibilnih baznih stanica serije AirScale u indijskom gradu Chennai. Za IndiaTimes, ovim dostignućem pohvalila se Monika Maurer, izvršni operativni direktor, odnosno direktorica u Nokiji. Maurer navodi da je tvornica baznih stanica u Chennaiu počela s radom u 2008. godini, a u posljednje dvije godine proizvodnja je udvostručena, odnosno povećana sa 2 milijuna na 4 milijuna baznih stanica godišnje. Već sljedeći tjedan biti će obavljene prve isporuke 5G-kompatibilnih stanica proizvedenih u Indiji globalnim partnerima.

Nokia, inače, u svom vlasništvu ima 12 tvornica globalno za proizvodnju baznih stanica, podvodnih mrežnih kabela i ostale mrežne opreme, a tvornice se nalaze u: Finskoj, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj (x2), Brazilu, Indiji, Kini (x3) i Australiji. Detaljnije o tvornicama možete pronaći u tablici priloženoj ispod.

Ova Nokijina tvornica u Chennaiu nije povezana s poznatom tvornicom mobilnih uređaja u Chennaiu, koja je nažalost poznata po tome što Nokia tu tvornicu nije mogla prodati Microsoftu jer je zbog poreznog duga (kojeg Nokia negira) tvornica, odnosno Nokijina imovina zamrznuta. Posljednje što smo čuli o toj tvornici je da Nokia, porezne vlasti i Foxconn rade na tome da ponovno pokrenu proizvodnju.