HMD: Nokia 8 nema Project Treble zbog hardverskog ograničenja

Projekt Treble je najnoviji Googleov pokušaj popravljanja situacije oko fragmentacije verzija Androida na tržištu. Treble dolazi s Android Oreo OS-om i pojednostavljuje proces nadogradnje proizvođačima smartfona te se Google time nada da će proizvođači kupcima pružati bolju i dužu softversku podršku. Više smo o Projektu Treble pisali ovdje.

 

 

Nokia 8, nažalost, nije nadogradnjom na Android Oreo dobila podršku za Projekt Treble. HMD-ov CPO Juho Sarvikas na Twitteru je objasnio da za Projekt Treble uređaj treba imati samostalnu particiju memorije za proizvođače u kojoj mogu implementirati te promjene. Kako je takvu particiju nemoguće stvoriti putem OTA (Over the air) nadogradnje, Nokia 8 ne može podržavati Treble.

Juho nadodaje da izostatak Projekta Treble neće utjecati na korisnike, već samo da neće olakšati postupak nadogradnje HMD-ovim inženjerima. I dalje ostaje obećanje o dvogodišnjoj softverskoj podršci, uključujući i nadogradnju svih Nokia smartfona na Android Oreo.

 

 • Gagi990

  Ne kontam koja hardverska ogranicenja?Ubacili losu memoriju koja se ne moze podeliti u dve particije ili sta?


  • Nisam ni ja shvatio do kraja, ali prema ovome jedino rješenje bi bilo uzeti sve uređaje, podijelit memoriju drugačije pa onda iz početka, ili je pak riječ o hardverskom dijelu…

   Ništa, Nokia 8 će i dalje dobit sve nadogradnje samo će one ići nešto duljim putem…

   • ¡No pasarán!

    Totalno nebitno za end usere , ako se drze price da ce dve godine aktivno azuritati sw … ja ne vidim sta je problem.

    Nokia 3, 5, 6, 8 ce imati dva major upgrade-a , odlicno.


    • Ma da, za nas nije bitno. nadogradnje će ići i dalje samo će proces obavljanja istih biti teži za HMD Global.

    • Gagi990

     Nokia 8 ima ce, a pitanje je dal ce Nokia 3,5,6 dobiti android P, jer razlog je jednostavan, ko bih kupovao nove 🙂

   • Gagi990

    Ja ne kontam kakva ogranicenja zar nisu mogli napisati, a sto se tice nadogradnje njima ce samo biti komplikovanije a ne nama, zar ne ? 🙂 Nama je vazno da dobijemo nadogradnju sto pre, a to sto je HMD zakomplicao njihova stvar 🙂


 • kako je lijepi symbian nekada imao posebnu particiju za os, a posebnu za pohranu podataka.