HMD u Q3 2017 prodao 21 milijun Nokia uređaja *Dopuna: CP kaže 16,3 milijuna*

Dopuna: Tvrtka Counterpoint Research objavila je detaljnije izvješće o prodaji Nokia uređaja tijekom trećeg kvartala i njihove brojke se poprilično razlikuju od našeg izračuna, što znači da je naš izračun prema IDC-ovim podacima pogrešan. CP je prebrojio ukupno 16, 3 milijuna uređaja, a ne 20,8, te su objavili i koliko je običnih i smartfona isporučeno tijekom 3. kvartala.


Izvorni članak:

Tvrtka za istraživanje tržišta IDC objavila je izvješće o stanju mobilnog tržišta tijekom trećeg kvartala 2017. godine. Cijelo izvješće je dostupno klijentima/preplatnicima tvrtke, dok je javno objavljeno sumirano ili “simple” report koji sadržava neke generalne zaključke o stanju na tržištu tijekom trećeg kvartala. Priču o trećem kvartalu otvara HMD Global i Xiaomi, koji su zabilježili nevjerojatan rast isporuka običnih i pametnih telefona kombinirano od preko 50% na godišnjoj razini.

Nadalje, IDC je također objavio graf (gore) koji pokazuje prodaju uređaja top 10 tvrtki. Osim što je vidljiv pad isporuke Samsungovih uređaja (smartfon + obični) posljednja tri kvartala (što se zapravo događa skoro svake godine), iz grafa koristeći jednostavno matematičko računanje i mjerenja odnosa veličina izračunali smo približno koliko je HMD prodao uređaja tijekom trećeg kvartala. Jednostavno smo u Photoshopu koristeći “ruler” izmjerili duljinu između točaka 300 i 400 (milijuna prodanih primjeraka) na y-osi te visinu HMD-ova udjela. Nakon dijeljenja i množenja, dobili smo neke zanimljive brojeve, a toleranciju procjenjujemo na 0.05, odnosno +/-5% od dobivenih brojeva. Rezultati su sljedeći:

Q3 2017: 20,8 milijuna (obični + pametni)

Q2 2017: 14,4 milijuna (13 milijuna obični + 1,4 milijuna pametni [Izvor: IDC])

Q1 2017: 12,1 milijuna (12 milijuna običnih + 0,1 milijun pametnih [Izvor: IDC])

Ukupno: H1 (Q1 + Q2) 2017: 25 milijuna običnih + 1,5 milijuna pametnih [pametne izračunao IDC]

Treba imati na umu da je ovo naša računica podataka koje je sakupio IDC, što se može razlikovati od stvarnih prodajnih rezultata koji su poznati samo HMD-u. Impresivan je rast prodaje običnih telefona u prva tri kvartala 2017. godine. U prvoj polovici HMD Global već je isporučio 25 milijuna običnih uređaja, a sjetimo se, prošle godine je ukupno isporučeno 35 milijuna običnih Nokia uređaja, čime je Nokia brend zasjeo 2. mjesto u kategoriji običnih uređaja s 9% udjela. Prvi je bio Samsung sa 52 milijuna isporučenih običnih uređaja. Spomen Samsung i pad ukupne prodaje njegovih uređaja na početku članaka nije bio slučajan, zato što je moguće da je HMD Global ozbiljno zagrizao da Samsungov dio tržišta običnih telefona.

Po pitanju smartfona, za 3. kvartal nema preciznih informacija, a jedini koji je dao svoju prognozu je Tomi Ahonon koji prognozira 3,4 milijuna Nokia pametnih telefona prodanih tijekom trećeg kvartala. Ako se držimo njegove brojke, onda je HMD tijekom trećeg kvartala isporučio 17,4 milijuna običnih telefona, što znači da su tijekom prva tri kvartala 2017. isporučili ukupno 42 milijuna običnih uređaja, što je više nego cijele prošle godine. Ako uzmemo u obzir da je trenutni “božićni” kvartal najpozitivniji u pogledu prodaje, vrlo vjerojatno će se HMD u 2017. godini okruniti titulom kralja običnih telefona, što bi bio izuzetan uspjeh (ako se ostvari) u prvoj godini poslovanja.

Ako imate kakva razmišljanja na ovu temu, slobodno ih ostavite u komentarima. 🙂

IDC simple report