Nokia 7 i Nokia 9 ponovno certificirani?

Božić je bio poprilično radan za kineski ured HMD-a. Dva Nokia uređaja TA-1041 i TA-1042 su prošla proces certificiranja kineske telekomunikacijske agencije TENAA. Sve bi ovo bilo u redu da uređaji nisu već prije prošli ovaj proces. Iza modela TA-1042 se krije navodna Nokia 9 što smo saznali prije, dok se TA-1041 odnosi na kinesku verziju Nokije 7. Nokia 7 je uređaj s odlikama Nokije 8 (Bothie i OZO Audio), ali namijenjen specifično za kinesko tržište. Kako bi bio bolje cjenovno pozicioniran, HMD mu je izmijenio (oslabio) neke hardverske karakteristike (Snapdragon 630, 16 MP stražnja i 5 MP prednja kamera…). Alberto Matrone, potpredsjednik HMD-a za istočnu Europu, rekao je također da HMD trenutno nema namjeru predstavljati ovaj model globalno što donekle i ima smisla. Zahvaljujući određenim karakteristikama zajedničkim za 8 i 7, izgledno je da bi sedmica utjecala na prodaju trenutnog top modela HMD-a. Što se tiče hardverskih izmjena, vjerojatno se one ne odnose na postojanje globalne varijante već samo na manje hardverske izmjene koje je HMD napravio. Možda je riječ o promjenama zidnog punjača koji prema specifikacijama omogućava brzo punjenje, ili pak o manjim hardverskim izmjenama (nove radio frekvencije, izmjene na kućištu ili komponentama?) kako bi se poboljšao uređaj. Za sada je Nokia 6 bila jedini uređaj koji je plasiran zajedno na kinesko i globalno tržište.

 

Drugi model TA-1041 se odnosi na Nokiju 9, odnosno jedne od varijanti tog navodnog top modela. Prvi certifikat je za ovaj uređaj izdan u rujnu pa se može i za ovaj certifikat izvući isti zaključak kao i za Nokiju 7, odnosno da je riječ samo o manjim promjenama hardverskih karakteristika vezanim uz poboljšanje uređaja. Takva praksa nije čudna i vidjeli smo je već prije na Nokiji 6 oznake TA-1000 koja je samo dva mjeseca nakon prvog predstavljanja doživjela preinake i znatna poboljšanja hardvera.

Uglavnom, naredna 2018. godina će biti interesantna za Nokia fanove i HMD s obzirom da će biti predstavljeno mnogo novih (obnovljenih starih) modela. Prvi događaj na kojem bi HMD mogao biti prisutan je CES2018 koji starta tjedan nakon Nove Godine. Međutim, Matrone je rekao kako će HMD tamo biti prisutan samo radi poslovnih sastanaka na kojima bi trebao pokazati eventualno jaču zanimaciju za osvajanjem američkog tržišta.

Source