Nokia i Huawei potpisali ugovor o licenciranju patenata

 

Nokia i Huawei, dva telekomunikacijska giganta, su potpisali uzajamni ugovor o licenciranju patenata. Ugovor je već standardno tajan, međutim, u objavi za medije se opisuje Huawei kao veliki proizvođač smartfona pa su iznajmljeni patenti većinom vezani za smartfone, barem što se Nokije tiče.

Detalji ugovora u vidu zarade će se primijetiti već na izvješću za četvrto tromjesečje 2017. godine pa će biti zanimljivo vidjeti iznos.

Nokia press

 

Nokia and Huawei sign patent license agreement

Espoo, Finland – Nokia today announced that it has signed a multi-year patent license agreement with Huawei.

“Huawei is one of China’s largest companies and is among the world’s leading smartphone manufacturers and we are delighted to welcome them to our family of patent licensees,” said Maria Varsellona, chief legal officer at Nokia.

While details of the license agreement remain confidential, Nokia will follow its existing practices for disclosing patent licensing revenue in its quarterly financial reports and expects that revenue for the agreement will begin to be recognized in the fourth quarter of 2017, including an element of non-recurring catch-up revenue, with additional revenues expected during the term of the agreement.

Tags:

  • Ja sumnjam da su se trampili Nokia s patentima za mobitele a Huawei možda neke za mreže… Ali to nikad nećemo saznati, he he


  • Ako su patenti ionako u Microsoftu, kakve veze ima HMD s ovim?
    Nokia godinama pregovora s Huaweijem jer svaki telefon koristi Nokijine patente. Nemoguće je napravit telefon bez da se ne koristi neki Nokijine patent, samo je na Nokiji da bira koga će sudski goniti, a to pretežito veće firme koje imaju odakle platit.


    • “Na Nokiji je da bira koga će sudski goniti, a to pretežito veće firme koje imaju odakle platit”. Nije li ono nešto Nokia bila obećala da neće postat patentni trol, i temeljem toga dobila neko odobrenje, znam da se nešto pisalo, ne sjećam se detalja… ?


      • Da, prema EU. Pa i nisu troll. Vidiš da razgovorom rješavaju sporove. Jedino je Apple malo pružao otpor, ali je brzo došao pameti. haha Realno, ima tu mutne prakse dosta, ali sve u granicama legalnosti. Prošlo je vrijeme kad se toleriralo neplaćanje…