Nokia u 3. kvartalu 2017. bila 8. proizvođač mobitela na svijetu

Istraživač tvrtke Counterpoint Research Neil Shah objavio je, povodom HMD-ova prva rođendana, neke podatke o prodaji, tj. tržišnom udjelu Nokia uređaj. Counterpoint Research u 3. kvartalu izračunao je da su Nokia uređaji, smartfoni i obični, Nokiji, odnosno HMD-u donijeli poziciju 8. najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih uređaja u trećem kvartalu 2017. godine. To su impresivni rezultati gledajući da se HMD uspio dobro probiti na tržištu u samo godinu dana. Još impresivniji su podaci kad se pogledaju pojedina tržišta. Gospodin Shah navodi da je Nokia bila 5. najveći proizvođač mobilnih uređaja u Indiji, broj 4 u Rusiji, 3 u Indoneziji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nokia je bila najprodavaniji brend na Bliskom Istoku tijekom trećeg tromjesečja 2017. godine.

 

Isto tako, volio bih vidjeti po kategorijama, odnosno koliko je HMD smartfona prodao, a koliko običnih telefona. Možemo zaključiti da je u prvoj godini HMD uspio revitalizirati prodaju običnih telefona, što su odlične vijesti. Nadamo se da će u svojoj drugoj godini poslovanja bolje konsolidirati i strategiju pametnih telefona. U svakom slučaju, dobar početak.

Što vi mislite o ovim rezultatima? Recite nam u komentarima. 🙂

  • luka

    Mislim da nije nijedan proizvodjac u prvih godinu dana proizvodnje smartfona bio medju prvih 10, previse ocekujes od jednog startup-a. Oni su za prvu godinu ostvarili one najbitnije ciljeve: pokazali da su ponovno u igri (za to je zasluzna n3310), i izbacili (globalno) po dva smartfona za nizi i srednji cjenovni rang, i (za sada) jedan flagship. Od iduce godine ocekujem ozbiljniji hardver (iako je i ovaj sada kvalitetan), manji period vremena izmedju predstavljanja i dolaska mobitela na trziste, bolji marketing, i naravno, kvalitetu izrade koja je sinonim za nokiju.

  • vepar

    ovo je dobar boom u prvoj godini.bitno je da zadrže momentum i nastave.grešaka ne smije biti….