Nova nadogradnja Nokia Camera aplikacije spominje nove Nokia uređaje i “pro mode”

Logo žigova Nokia uređaja koji su pronađeni u APK datoteci aplikacija za kameru (izuzev plavog Nokia loga)

HMD Global potiho je pustio nadogradnju za kamera aplikaciju na Nokiji 5 koja koristi Android Oreo Beta OS. Danas sam zapravo primijetio da se aplikacija nadogradila, a pretpostavljam da je nadogradnju pokrenula nova verzija Oreo Beta OS-a koju je HMD korisnicima isporučio na Božić. Aplikacija je sada u verziji 8.0210.20 (prije bilo 8.0200.20), no nikakvih vidljivih promjena nema. Naša Nokia 6 koja vrti Android Oreo nije dobila ovu nadogradnju kamere, pa pretpostavljamo da je ona trenutno dostupna samo na Nokia 5 uređajima prijavljenim u Nokia Beta Labs program.

Malo smo dublje ušli u APK datoteku te smo pronašli zanimljive reference na neke nepredstavljene Nokia uređaje. Naime, u jednoj od mapa nalaze se .png datoteke (slike) sa, što se prema nama čini, logom za žig Nokia uređaja, a navedeni uređaji su: Nokia 1, Nokia 2, Nokia 3, Nokia 4, Nokia 5, Nokia 6, Nokia 7, Nokia 7 plus, Nokia 8 i Nokia 9. Lista je zanimljiva jer sadrži uređaje za koje je HMD rekao da nikad neće biti predstavljeni poput Nokije 4, jer se 4 smatra nesretnim brojem u Kini. No, tu su također i nepredstavljeni uređaji o kojima smo nešto čuli iz prijašnjih glasina poput Nokije 1 ili Nokia 9, ali i uređaj o kojem prvi put nešto čujemo – Nokia 7 plus.

Primjer žiga na Nokiji 5

Ovaj popis je kredibilan jer smo ga pronašli unutar službene aplikacije, ali to ne znači da će HMD i predstaviti sve navedene uređaje (koji nisu predstavljeni). Proizvođači često otkazuju ili pomiču predstavljanja uređaja, tako da ovaj popis ne znači nužno da ćemo zaista vidjeti Nokiju 4 ili Nokiju 7 plus. Jedna od mogućnosti je da HMD predstavi Nokiju 4, ali ona bude dostupna samo na tržištima gdje se ne smatra nesretnim brojem. Nokia 7 plus mogla bi biti poboljšana varijanta Nokije 7 koja će biti dostupna globalno, no riječ je samo o nagađanju.

Nadalje, u apk datoteci pronašli smo i reference na “Pro Mode”. Točnije, postoje xml datoteke koje nose naziv “pro mode tutorial”, što sugerira da HMD radi na uputama za korištenje “pro” načina rada kamere, kao što su to imale i Nokia Lumije. HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas već je najavio da pripremaju oveću nadogradnju kamera aplikacije, koja će vjerojatno biti prezentirana na nekom od nadolazećih predstavljanja. Isto tako, primijetio sam da dosta naziva sadrži riječ “alpha” u sebi, što je karakteristika značajki koje su još u razvoju, što znači da HMD aktivno radi na novoj aplikaciji za kameru.

Ako želite preuzeti APK datoteku kamera aplikacije, što radite na vlastitu odgovornost je ne radi (dobro) na svim uređajima, to možete učiniti klikom ovdje. Ako vas zanima, u apk datoteci smo pronašli i informacije o novim značajkama kamere za nadolazeće Nokia uređaje poput telephoto zumiranja ili širokokutnog fotografiranja, što možete provjeriti ovdje.