Prvi pogled na novu Nokia Camera aplikaciju, koja otkriva podršku za telephoto, širokokutne kamere te nove značajke ručnih postavki

Sa Oreo Beta nadogradnjom, koju je moguće preuzeti ako ste član Nokia Beta Labs programa, HMD je potajno nadogradio ugrađenu aplikaciju kamere. Nova aplikacija u verziji 8.0200.20 nalikuje onoj na Nokiji 7, koja je ekskluzivno dostupna u Kini, a općenito donosi čišće korisničko sučelje, ali bez dodavanja novih ručnih kontrola.

Aplikacija sada posjeduje prečace koji se pozivaju potezanjem prsta od ruba prema sredini zaslona ili odabiranjem tipke za menu, a redizajnirane su sve dostupne značajke od HDR-a do snimanja timelaps video zapisa. Ručne kontrole su i dalje ograničene, no u usporedbi sa prethodnom verzijom, ova verzija Nokia kamere je korak naprijed. Snimke zaslona pogledajte u nastavku.

Izvukli smo APK datoteku i pokušali je instalirati na druge uređaje. Na nekim radi, na nekima ne. Točnije, aplikacija se nije instalirala na Nokiju 8, Nokiju 6 TA-1000 kao ni na Huawei Mate 10 Pro, no globalna Nokia 6, OnePlus 5T i Moto X4 su je uspjeli instalirati. Na OnePlus5T postoji opcija fotografiranja u omjeru 18:9, a na Moto X4 podržana je čak i prednja LED bljeskalica. Na Nokiji 6 uspjeli smo pokrenuti “bothie” i “PiP” način fotografiranja, no aplikacija se ruši prilikom korištenja i otvaranja galerije pa je na preporučamo za instaliranje. Ako ipak želite, APK možete preuzeti ovdje.

Nadalje, inspekcijom APK datoteka naišli smo, u suradnji s finskom portalom Suomimobiili.fi, na sakrivene opcije u kamera aplikaciji. Točnije, pronašli smo podršku za telephoto kamere, širokokutno fotografiranja, te ručne postavke za ISO i brzinu zatvarača. Telephoto omogućuje dvostruko optičko zumiranje, što je moguće na uređajima koji imaju dvije stražnje kamere, od kojih su obje u boji te je dodatna kamera širokokutna. Takva konfiguracija je na iPhone 8Plus ili X uređajima, kao i na Noteu 8 (ako se ne varam), a tu je i podrška za wideangle, odnosno širokokutno fotografiranje što je poznato sa LG G6 uređaja. ISO ima vrijednosti od 100 do 2000, dok je zatvarač od 1/500s do 1 sekunde.

Skrivene ikone u kamera aplikaciji

Treba imati na umu da su ovi podaci izvučeni iz aplikacije namijenjenoj Nokiji 5 i moguće je da nekih značajki nema zbog ograničenja kamere ili iz razloga što HMD nije dovršio očekivanu verziju koja bi trebala biti u razini kamera aplikacije na Lumia uređajima. ISO vrijednosti i brzina zatvarača zasigurno može biti veća, odnosno manja na moćnijim uređajima od Nokije 5, a njima će HMD vjerojatno uključiti i druge ručne postavke.

Podrška za telephoto i širokokutne kamere postavlja pitanje hoće li HMD predstaviti uređaj s dvije kamere u boji? Do sada smo mnogo čuli o Nokiji 9, ali izrazito malo po pitanju kamere. Znamo da će Nokia 9 imati dvostruku kameru straga, no moguće je da će umjesto monokromatskog senzora HMD koristiti senzor u boji za optički zoom i širokokutno fotografiranje.

Nokia 9 se očekuje početkom sljedeće godine, prvo u Kini, a globalno predstavljanje vjerojatno će se održati u veljači (2. mjesec) na MWC-u. Iako smo dosta čuli o Nokiji 9, čini se da nam HMD ipak uspješno pripreme nekakva iznenađenja.