Video: Za otključavanje licem na Nokia smartfonu ne treba dati 1000 eura

Jedna od glavnih značajki novog, jubilarnog iPhonea X je napredno mapiranje lica za opciju otključavanja zaslona Face ID i animiranja emotikona, što je Apple nazvao animoji. Apple nije prvi koji preko značajke prepoznavanja karakteristika lica otključava uređaj. Android uređaji već godinama preko fotografije korisnika mogu otključavati uređaje, a Microsoft je s Lumijom 950 i XL predstavio opciju skeniranje šarenice. Appleovo rješenje, zbog kojeg je donekle unakazio dizajn uređaja i korisničkog sučelja, je ipak naprednije, no u konačnici, cilj svih rješenja je isti – otključati uređaj.

Otključavanje uređaja licem možete imati i na Nokia Android uređajima koristeći relativno jednostavnu metodu koja je opisana na XDA forumima. Naime, OnePlus je sa uređajem 5T predstavio naprednije prepoznavanje lica (koje je relativno precizno zahvaljujući dobrim algoritmima) pomoću prednje kamere te, za razliku od Googleovog rješenja koje prepozna lice, ali je za otključavanje potrebno povući prstom po zaslonu, OnePlusovo otključavanje automatski prepozna i otključa zaslon. Kratku demonstraciju otključavanja na Nokiji 5 pogledajte u nastavku.

YouTube

  1. Korak: Prijava beta programu aplikacije Auto input

Uključite se u beta program klikom na prijava ovdje preko svojeg gmail računa koji je i na uređaju: https://plus.google.com/communities/110193399489813640793

Te klikom ovdje: https://play.google.com/apps/testing/com.joaomgcd.autoinput

2. Korak: Instalirajte Auto input aplikaciju iz trgovine – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joaomgcd.autoinput

3. Korak: Pokrenute “free trial” ili kupite aplikaciju

4. Korak: Aktivirati Accessibility Service u aplikaciji

Kada prvi put pokrene aplikaciju, možete vidjeti crveni tekst koji govori da je potrebno aktivirati ovu značajku. Odaberite taj tekst, što će otvoriti postavke gdje morate pronaći značajku Autoinput i dopustiti je.

5.Korak: U aplikaciji AutoInput odaberite “Auto Dismiss Keyguard

6. Korak: Postavite značajku otključavanja lica koje se nalazi pod “smart lock” sekcijom u postavkama.

Detaljnije upute na engleskom jeziku možete pronaći ovdje, a videozapis koji pokazuje kako instalirati ovu značajku slijedi u nastavku.

YouTube

Iako ovakvo otključavanje nije približno precizno/sigurno poput FaceID-a ili skeniranje šarenice, ali radi i to dobro. Otključavanje traje nekih sekundu do dvije (ovisno o uvjetima i kutu) i relativno je pouzdano. Za koristit značajku potrebno je prvo postaviti PIN ili uzorak na zaključanom zaslonu, a prilikom skeniranja ikona lokota se promijeni u osobu, što je indikator da radi skeniranje lica. Ako postavite skener otiska prsta, onda će uređaj otključati preko skenera ako stavite prst na skener, a preko lica ako zaslon probudite putem tipke za paljenje. Ne postoji prepoznavanje u dva stupnja, tj. da istovremeno prepozna i otisak i lice.

U svakom slučaju, ako ste skloni eksperimentiranju s uređajem i zanima vas kako radi prepoznavanje lica, posjetite XDA ili preko uputa u gornjem videozapisu možete omogućiti tu opciju. Ako se na to odlučite, recite nam u komentarima kako otključavanje pomoću prepoznavanja lica radi na vašoj Nokiji. 🙂