Budući nosivi uređaji iz Nokije bi mogli otkriti rak?!

Nokijin izvršni direktor Rajeev Suri, sudjelovao je na Svjetskom ekonomskom forumu koji se upravo održava u Švicarskoj gdje je govorio o budućim health gadgetima na kojima Nokia radi. Suri je rekao da je budućnost medicine 21. stoljeća u prevenciji, ne u reakciji. Mi na ovim prostorima imamo onu staru, pametnu uzrečicu, bolje spriječiti nego liječiti, a Nokia se počela baviti upravo time.

Nokia on Twitter

Our Rajeev Suri on shifting from a reactive approach to a continuous and preventive approach in #healthcare at the @wef panel “Transforming Health in the Fourth Industrial Revolution” https://t.co/nAVh0ISleG

Jedan dio Health odjela radi na tracking uređajima koji mogu pomoći doktorima i medicinskim radnicima u ranijoj detekciji određenih bolesti, pa čak i raka. Trenutno rade na uređaju u obliku rukava kojeg bi pacijent, ili korisnik navukao, a on bi mu pratio određene parametre poput glukoze, mliječne kiseline ili pak kolesterola. Pažljivom analizom zabilježenih mjerenja moguće je otkriti rane naznake određenih bolesti. Upravo tako Nokia pomaže medicini budućnosti i postoje naznake da bi mogla plasirati nekakav nosivi uređaj poput sata kojeg bi pacijenti nosili stalno. Uređaj u obliku rukava vjerojatno neće biti komercijalno dostupan širim masama, već će biti ponuđen na užem tržištu zdravstvenim djelatnicima.

Ja sam definitivno za nekakav takav uređaj, možda ne u obliku rukava, ali u obliku sata koji bi stalno mjerio određene parametre i bilježio ih u aplikaciji koja bi uz pomoć umjetne inteligencije mogla dati određene analize te ih slati osobnom liječniku. Samo, ako Nokia želi napraviti uređaj koji je nevidljiv korisniku, mora poraditi na trajanju baterije. Ona bi se trebala minimalno puniti jednom mjesečno, ako ne i dulje jer samo tako možemo zaboraviti na uređaj.

 

Izvor