Dostupna Oreo Beta i kamera nadogradnja za Nokiju 5; otkriva postojanje Nokia 8 Sirocco uređaja???

HMD Global danas je pustio novu nadogradnju za članove Nokia Beta Labs programa koji koriste Nokiju 5. Nova Android Oreo Beta (u verziji V5.190) nadogradnja velika je oko 225MB i može se preuzeti u Postavke->Sustav->Ažuriranje sustava.

Nova verzija Android Oreo Beta OS-a donijela je i nadogradnju Nokijine kamera aplikacije, koja je sada u verziji 2.0230.50 na Nokiji 5 (prije 8.0210.20). Nakon par minuta igranja s kamerom, čini mi se brža kod otvaranja i pri navigaciji kroz sučelje, gdje sam primijetio i nove animacije kao i redizajn opcije Beautify. Isto tako, nije se pri pokretanju uređivanja fotografija rušila Google Photos aplikacija, pa je možda i taj bug popravljen.

Malo smo dublje zavirili u aplikaciju, točnije apk datoteku, gdje smo prošlog puta pronašli znakove postojanja Nokije 1, 4, 7 Plus i 9, kao i opcije telephoto i širokokutnog snimanja. Sada se uz .png datoteke s nazivom Nokia uređaja, nalaze i datoteke koje imaju “full” u svom imenu, a sadrže logo Nokia uređaja i ZEISS logo kao što je prikazano gore na slici. Budući da se ZEISS nalazio i uz Nokiju 6, 5 pa čak i 2, moguće je da ZEISS intenzivnije radi na kamerama novih Nokia smartfona, možda čak toliko da traže pojavljivanje vlastitog brenda prilikom fotografiranja sa žigom. Druga opcija je da će ZEISS optika doći i na navedene Nokia uređaje u nekoj budućoj generaciji, no to nema smisla, a već smo i vidjeli novu Nokiju 6 2018.

Najintrigantniji detalj u apk datoteci aplikacije je .png datoteka koja nosi naziv “Nokia 8 Sirocco” logo. Sirocco je ime vjetra kod nas znanog kao jugo, a Nokia 8 Sirocco možda je naziv nove varijante Nokije 8?

Sirocco mi je odnekud bio poznat i jedan Google Search otkriva da je Nokia 2006. predstavila Nokiju 8800 Sirocco, obloženu zlatom koja je ujedno bila i najskuplji Nokijin uređaj tog vremena (oko 2000 eura). Možda HMD Global priprema pozlaćenu Nokiju 8?

Nokia brend je poprilično popularan na području Arapskog poluotoka, gdje u zemljama poput Saudijske Arabije ili UAE-a stanovnici imaju visok standard i ostavljaju dojam da vole zlato i luksuz, pa pozlaćena Nokia 8 Sirocco za ta tržišta i nije loša ideja. Sjetimo se samo Nokije Oro ili pozlaćenih Lumija 830 i 930 koje su dobro izgledale.

Ilustracija – zlatna Nokia 8

Ako želite preuzeti apk datoteku nove kamera aplikacije, za koju ne garantiramo da će raditi na svim uređajima, to možete učini ovdje. Vaše mišljenje o nadogradnji ili možebitnom Nokia 8 Sirocco uređaju slobodno ostavite u komentarima. 🙂