DxOMark dao slabašnu ocjenu Nokiji 8, ali još uvijek bolju nego 808 PureView

S predstavljanjem prvog Nokia flagship uređaja na Androidu, očekivanja od HMD-a su bila velika – posebno u segmentu kamere, posebno nakon sklapanja partnerstva sa tvrtkom ZEISS. Nokia 8 nije digla ljestvicu na tržištu po pitanju fotografije, no HMD je s osmicom napravio solidno izrađen uređaj s moćnim hardverom i solidnom kamerom za cijenu po kojoj se prodaje, iako je većina nas očekivala više od toga.

DxOMark, poznat po objavljivanju testova kamera i rangiranju uređaj prema kvaliteti kamere, objavio je recenziju kamere Nokije 8. DxOMark dao je kameri na Nokiji 8 ocjenu 68, što je niže od, recimo, Appleova iPhonea 6, Meizu Pro 7 te drugih uređaja visoke klase Samsunga, Huaweia, Googlea i Applea. Ocjena je ipak još uvijek bolja od one koju je dobila Nokia 808 PureView, koja prema nekima još uvijek slovi kao najbolji kamera smartphone ikad, koji je predstavljen s inovativnom PureView tehnologijom i značajkom “Oversampling”. Ocjene pogledajte u nastavku.

Ako vas ova ocjena DxOMarka odbija od kupovine Nokije 8, zapravo i ne bi trebala. Nokia 8 posjeduje solidnu stražnju kameru te vjerojatno najbolju prednju kameru i snimanje zvuka, a sve je upakirano u kvalitetno kućište s moćnim hardverom i po, relativno, pristupačnoj cijeni od oko 500 eura. Ali ne vjerujte nam na riječ, nego slobodno bacite oko na našu Flickr galeriju fotografija pune rezolucije napravljenih s Nokijom 8, gdje se isto tako nalaze i galerije drugih uređaja koje smo recenzirali pa ako vas zanima, bacite oko i na njih. Isto tako, HMD je najavio poboljšanja po pitanju kamere. Naravno, ako vam je kamera prioritet na uređaju, Nokia 8 nije najbolje što tržište nudi i u tom slučaju pogled treba usmjeriti prema uređajima visoke klase Applea i Samsunga, koji su, doduše, i otprilike dvostruko skuplji.

Od početka, točnije nakon prvih usporedbi, bilo je jasno da kamera Nokije 8 neće moći konkurirati (barem u svim segmentima) uređajima visoke klase iz radionice Samsunga ili Applea, ali teško je objašnjivo zašto, u kojem paralelnom svemiru je kamera Nokije 808 PureView lošija od svih ispred nje?

Cijelu recenziju kamere Nokije 8 možete pronaći na DxOMark.com ovdje.