Fincima je Nokia najbitniji “izum” u povijesti države

Finski tehnološki portal tekniikkatalous.fi proveo je anketu među svojim čitateljima o najbitnijem finskom izumu u posljednjih 100 godina državnosti. Među ponuđenim odgovorima bilu su Linux, saune, brojač otkucaja srca te druge korisne “stvarčice” podrijetlom iz Finske, no najviše glasova ipak je skupila Nokia. Nokia, odnosno Nokijino istraživanje na području telekomunikacija odabrano je kao najbitniji izum u finskoj povijesti od strane čitatelja portala.

Naravno, nisu pitani svi građani finske da bi se mogao donijeti neki generalni zaključak, no gledajući koliku povijesnu važnost je imala Nokia te koliko ima i danas, vjerojatno bi se većina građana složila s čitateljima tog portala. U svojoj povijesti, Nokia je financijski bila najvrjednija (tržišna kapitalizacija) oko 2000. godine kada je s tržišnom kapitalizacijom od preko 200 milijardi eura bila i najvrjednija tvrtka Europe. Najbolja financijska godina bila je 2007., kada je ostvarena 51 milijarda eura prihoda i 8 milijardi eura dobiti, a Nokijin povijesni udio u BDP-u Finske u jednom je trenutku iznosio 4%. Od 10 najprodavanijih uređaja u povijesti, 7 ih nosi Nokia brend, a na prvom mjestu su Nokia 1100 i 1110 sa pola milijarde isporučenih primjeraka zajedno.

Kao što je vidljivo iz priloženog, riječ o poprilično dobroj statistici za jednu tvrtku koja je nastala u relativno maloj europskoj zemlji sa oko 5 milijuna stanovnika. Jasno je zašto su Finci ponosni na Nokiju i smatraju je najvećim darom kojeg su dali svijetu. Cijelu listu možete pronaći na portalu tekniikkatalous.fi.

Što vi mislite, je li Nokia najvrijednije što je Finska dala čovječanstvu? Napišite u komentarima.

Tags: