HMD Global u 2017. prodao 1,2 milijuna Nokia uređaja u Kini putem webshopova

Član kineskog foruma Baidu Nokibar, DYING, inače poznat po plasiranju poprilično točnih informacija vezanih uz Nokia uređaje, objavio je podatke o broju prodanih Nokia uređaja putem web trgovina za 2017. godinu. Informacija potječe od kineske agencije za istraživanje tržišta i kaže da je HMD prodao oko 1,2 milijuna Nokia uređaja. Od tih 1,2 milijuna, 36,2% otpada na smartfone, odnosno približno 438 tisuća. Unutar tog broja, 408 tisuća je bilo prodanih Nokia 6 uređaja, dok je prodano svega 35 000 Nokia 7 uređaja.

Relativno malen broj prodanih sedmica možemo pripisati kratkom roku prodaje od svega dva mjeseca te nešto većoj cijeni. Brojka će sigurno biti veća u narednim tjednima jer se bliži kineska Nova Godina.

Očekivao sam nešto već broj prodanih Nokija 6 ali je i ovo dobar rezultat s obzirom da je kinesko tržište iznimno kompetitivno te je HMD, odnosno Nokia, relativno nov igrač tamo.

Treba još jednom napomenuti kako je riječ o online prodaji, odnosno prodaji putem web trgovina, ne o prodaji putem fizičkih trgovina ili broju isporučenih uređaja.

 

Prodaja bi u 2018. godini trebala biti kud i kamo veća. Nokia 7 je sada već priznat uređaj, a Nokia 6 je stigla u značajno obnovljenom izdanju koje je poprilično kompetentno parirati ostalim smartfonima na kineskom tržištu, a njih ima na stotine modela.

Interesantno je, ali ništa čudno, da tržištem i dalje dominiraju osnovni mobilni uređaji. Kako je zarada na njima najveća, oni će sigurno pomoći HMD-u u stabiliziranju financija.