HMD Global vlasnik je i tehnoloških patenata

Jedan od bitnih aspekata poslovanja svakog većeg mobilnog proizvođača je briga oko intelektualnog vlasništva. Mnogi kineski proizvođači, kao i oni u cijelom svijetu koji zadržavaju samo u lokalnim granicama, “strahuju” od širenja, posebice na Zapad, jer bi uz same troškove povezane s većom dostupnosti morali plaćati i licencu za patente.

Kako bi imali bolji položaj prilikom pregovaranja sa divovima patentne mobilne industrije poput Nokije, Microsofta ili Qualcomma, proizvođači mobilnih uređaja investiraju u istraživanje i razvoj, kupuje patente i traže alternativne načine suradnje koji bi snizili cijenu licence. Kada jedan proizvođač mobilnih uređaja ide patente licencirati drugom, veliku ulogu ima “cross-licensing”, odnosno međusobno licenciranje koje snižava cijenu licence za onog u lošijem položaju. Dobar primjer koliki je utjecaj međusobnog licenciranja je Nokia. Dok je bila proizvođač mobilnih uređaja, kada bi nekog tužila za povredu patenata (npr. Apple), on je mogao uzvratiti protutužbom. Danas to više nije moguće jer Nokia ne proizvodi mobilne uređaje, a vidjeli smo na primjeru Applea, da je otpor moguć samo dok ICT ili drugo nadležno tijelo na račun Nokije ne donese zabranu uvoza i prodaje spornih uređaja u određenim zemljama. Tako je Nokia nakon prodaje Odjela uređaja i usluga udvostručila prihode Nokia Technologies odjela u samo 2 godine, a osim Applea, patente su licencirali i Samsung, LG, Huawei i Xiaomi od velikih proizvođača.

Neki HMD-ovi tehnološki patenti

HMD Global, vlasnik licence za proizvodnju Nokia uređaja, počeo je raditi na ojačavanju svojeg intelektualnog vlasništva. Do sada smo pisali kako je HMD zaštitio dizajn ili trademark nekog uređaja ili proizvoda, no HMD je vlasnik i 34 tehnološka patenta koji su većinom vezani za načine povezivanja na mrežu. Većina patenata koje sam detaljnije pogledao podrijetlom su iz Nokije.

Ne znamo je li ovaj transfer patenata između HMD-a i Nokije neki novi dogovor ili riječ o jednoj od stavki izvornog dogovora oko licenciranja brenda i patenata koji je najavljen kada je objavljeno HMD-ovo postojanje. Kada je Nokia sklopila sporazum s Xiaomijem, osim licenciranja, Xiaomi je i otkupio neke Nokijin patente.

Svrha HMD-ove akvizicije patenata vjerojatno služi kao osiguranje za bolje pregovaranje s drugim proizvođačima mobilnih uređaja ako zatraže da HMD plati licencu za njihove patente. Isto tako, HMD Global je član Google Pax udruženja Android proizvođača koji unutar grupe licenciraju patente bez naknade. Pretpostavljam da za dobiti nešto od Pax udruženja, treba nešto i Pax udruženju dati, a možda će HMD upravo ove patente staviti na raspolaganje članovima grupe.

HMD-ove patente u Europskom patentnom registru možete pronaći klikom ovdje.