HMD Global vlasnik je Nokia Asha brenda

Asha 501

HMD Global danas je pod svoje okrilje dodao još jedan zaštitni znak (žig), odnosno trademark pri Uredu za zaštitu intelektualnog vlasništva Europske Unije. Društvo trademarka “HMD Global” i “TARMO“, pridružio se i jedan stari trademark, Asha. Asha je brend kojeg je s kupovinom Nokijinog odjela uređaja i usluga preuzeo Microsoft, no sada je, prema EUIPO-u, taj brend vraćen ponovno u Finske ruke, ovaj put HMD Globala.

Asha zaštitni znak izvorno je prijavljen tijekom 11. mjeseca 2011. godine, a Asha serija uređaja uključivala je obične i “polu-pametne” uređaja na Asha Touch platformi. Osim uređaja s T9 tipkovnicom, predstavljeni su uređaji i sa QWERTY tipkovnicom, kao i mnogi Asha Touch uređaji sa zaslonom na dodir.

Tijekom ljeta 2016. godine, na internetu su objavljene fotografije navodnog Asha 308A uređaja s T9 tipkovnicom koji je bio pogonjen novim Nokia Asha Software Platform OS-om, čije je korisničko sučelje bilo inspirirano Metro, odnosno Modern dizajnerskim jezikom. Iako je, naravno, uređaj i novi OS otkazan od strane Microsofta, Asha 308A nam je pokazala da je Nokia radila na razvoj naprednijeg operativnog sustava za obične uređaja s alfanumeričkim tipkovnicama. Razlog otkazivanja cijela Asha serije, koja je zamišljena kao prijelaz između svijeta običnih telefona u pametne, je konkurentnost prema Lumia uređajima niže klase, posebice kasnije Microsoft Lumije 435 i sličnih.

Asha 303

Prijenos vlasništva Asha brenda nužno ne znači da će HMD predstaviti uređaje pod Asha brendom, no zašto uopće prenositi brend ako se ne misli brend koristit na proizvodima. Možda 4G obični telefon pod brojem modela TA-1047, za kojeg se špekulira da bi mogao imati QWERTY tipkovnicu, bude predstavljen pod Asha brendom.

Isto tako, TARMO i dalje ostaje nepoznanica u HMD-ovom portfelju.

Izvor: EUIPO