Nokia 6 2018: Raspakiranje, prvi pogled, drop test, primjeri fotografija…

Jutros su se na internetu pojavili svi podaci vezani za novu Nokiju 6 2018. Kineska trgovina Suning poštedjela nas je čekanja pa je jučer predstavila uređaj, a danas je dignut embargo pa su kineski mediji započeli s objavljivanjem raspakiranja, prvih dojmova i ostalih sadržaja vezanih za novu Nokiju 6 (2018). Krenimo redom.

Dobro poznati izvor Nokia vijesti iz Kine Nokibar objavio je video raspakiranja i prvog pogleda na Nokiju 6 (2018). Video je na kineskom jeziku, no lijepo je snimljen i uređaj, i pakiranje, pa se isplati baciti oko u nastavku.

YouTube

Nadalje, kineske stranice ifanr.com i techweb.com.cn objavile su prve dojmove o novoj Nokiji 6, u kojima se mogu pronaći fotografije uređaja, usporedba s prošlogodišnjim modelom, kao i neki primjeri fotografija snimljeni samim uređajem.

Obje stranice objavile su i pokoji primjerak fotografija snimljenih novom Nokijom 6 (2018). U usporedbi sa Nokijom 6 (2017), nova Nokia 6 daje oštrije i bolje fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Treba imati na umu da je uspoređivana Nokia 6 2017 kineska varijanta, koja ima lošiju kameru u odnosu na globalnu varijantu pa će biti zanimljivo vidjeti odnos kamera jednom kada nova 6 bude dostupna izvan Kine.

Previše se ne može zaključiti iz ovih fotografija, osim da je vidljiv napredak u odnosu na prošlogodišnji model za Kinu, što je bilo i očekivano. Sljedeće na redu je kineska novinarka koja je svoj “hands on” video nove Nokije 6 (2018) obogatila bacanjem uređaja na pod i razbijanjem oraha. Njezin cijeli video možete pronaći ovdje, a u nastavku slijede najzanimljiviji dijelovi.

Po mojem mišljenju, druga generacija Nokije 6 čini se značajno boljom od prve, što bi i trebala biti. Glavna mana prve generacije, Snapdragon 430, sada je zamijenjen moćnijim i efikasnijim Snapdragonom 630. Isto tako, umjesto MicroUSB2.0 utora tu je USB Tip C. Istina je da uređaj dizajnom nalikuje “staroj” šestici, što je po mom mišljenju prednost, ali kombinacija boja koje HMD koristi ipak izgled dižu na jednu višu razinu. Bakreno-crna izgleda odlično, no više mi se sviđa crveno-bijela varijanta.

Jedino što sada preostaje HMD-u je da ovaj uređaj, koji će vjerojatno biti predstavljen na MWC-u 2018 sljedeći mjesec, u razumnom roku plasira globalno. S ovim izgledom, specifikacijama i cijenom od oko 200 eura, vjerojatno se radi o jednom od “best buy” uređaja.

Više o uređaju možete saznat ovdje.

Što vi mislite o novoj Nokiji 6 (2018)? Recite nam u komentarima. 🙂

 • Gordan

  Evo da ti kažem kako je na droidu: horror.
  Dakle, treba priznati da su droid aplikacije nemjerljivo bolje, sve je funkcionalnije (ok, imam 8 sa SD835) i 950-tka je smiješno spora u usporedbi…. ali:
  Windows 10 Mobile je elegantniji od Orea, jednostavniji i pregledniji, backup je jedna datoteka koja sadržava SVE i mogu ga pokrenuti u željenom trenutku prije npr reseta telefona, notifikacije na droidu su noćna mora (bijela boja je naporna, sve je stisnuto i nije pregledno).
  Općenito je W10m pravi OS dok je droid neki launcher za aplikacije i ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ružan. Da bar dodaju izbor svijetla/tamna tema, još bi se nekako dalo.

  I da, za usporedbu hardvera: Lumia 950 je Mercedes (stara S klasa), dok je Nokia 8 nova Honda Civic s 300 KS. Tak je to nekako po osjećaju.

  • File

   Moram priznati, da iako sam okorjeli fan Nokie, pa kako je bila na windowsima, bio baš zadrt po tom pitanju, dok je sad, na žalost došlo vrijeme za lagdroid, crapdroid kako god…jedini kompromis sa njim je bio što je “čisti” na Nokiji…i u 3 dana korištenja do sad, moram priznati da stvarno nije loš, a Nokia 8 ne da leti nego ono, brzina svjetlosti..za sad sam prezadovoljan, čak se i dosta toga može podesiti da je bar vizualno približno slično kao na windowsima…i fluidnost je stvarno na razini. A o kvaliteti izrade da ne pričam, top razina, imam polirano plavi, što je možda stvar ukusa, ali i izgleda predivno.

   • Gordan

    Da, zaboravio sam napomenuti da je čisti droid veliki plus. Puno bolje rješenje nego kompliciranje s posebnim oem verzijama.
    I ja sam htio polirani, nije ga bilo xD

    • File

     Ajoooj kolko sam ja patnje imao zbog nabave -.-‘ Znači sve t-centre osim jednog, dakle 7 njih sam obišao u Zagrebu, išao čak do Križevaca jer su rekli da ga tamo ima, naravno da ga nije bilo, na kraju ga na webshopu t-mobilea naručio i došao iako je i to bilo muka iskomunicirati i čekati. Ali jedino su oni imali polirani plavi, uz mobis koji je bezobrazno skup, a njega sam isključivo htio. No eto, srećom sad je tu i evo baš uživam. 🙂


  • Kad se već nažalost spremam pod “moraš” na drndoid, onda bih radije čitao kako je sve super i dobro itd… Ah, što se može… M**im kada nemam barem neki privid mogućnosti izbora. Hvala na info.

   • Gordan

    Ma ja sam to više subjektivno, dizajnerska rješenja OS-a i to. Upotrebljivost nije upitna.
    Objektivno su aplikacije toliko bolje i sve je toliko brzo da se ne želiš vratiti na W10m, koliko god izgledao puno bolje i elegantnije, pogotovo plavo-bijela tamna amoled tema. Droid je šarenilo do besvijesti.

 • Nokia4ever

  U čemu je bit ako izbaciš model onda popravka…prvo 3310 sad N6…koji je sledeči?…stare staviš u vitrinu sad a još novi…imaju stvarno viška para ovi u hmd-ju…ne shvačam ovakvu taktiku u ovoj borbi za svakog kupca!


  • Pa ono, nova godina-nova generacija istog ranga uređaja, pa više-manje svi to rade, i Samsung itd. S tim da se specifikacije svakom novom generacijom “spuštaju” niže u rangu: specifikacije prošlogodišnjeg top modela dođu u ovogodišnji srednji i slično. Dobro, možda ne toliko brzo, ali znate što hoću reć.


 • SCREENSHOT PRAVIM


 • Ma nije to crveno-bijela, to je isto bakrena, samo se na bijelom malo drugačije vidi 🙂 Bijelo-bakrena je.


  • Ne, to je magenta savršena za HT i tvoje (možebitno) produžavanje ugovora 🙂


   • Haha! (možebitno) koje se na kraju uvijek nekako ipak dogodi… I tako već oduvijek dobivamo više (mjesečne račune). Ali izgubili su LP, šta ćemo sad, u Vip, bez pol kanala? Ili u Tele “Evo, spojila san” 2? Ne znam šta će bit. Mešetari i lopine svi…


 • Meni se sviđa i sviđaju mi se boje i bakreni obrubi.


  • slažem se, mali detalji, ali se ističu i daju neku ljepotu ovoj nokiji

   ja baš starom kupujem telefon u rangu od 200€, ako HMD uspije brzo plasirati nakon MWC-a kod nas po ovoj cijeni. Onda bi ovo itetako bila dobra kupovina.

   Ako ne bude otac mogao do tada čekati, vjerovatno ide Xiaomi Mi A1

 • vepar

  ako krene u prodaju odmah nakon MWC-a i bude kod nas oko 2000kn ima velike šanse za uspjeh.glavni konkurenti su Moto G6 Plus,P11 Lite i Redmi Note 5…

 • prolaznik1900

  Kako nemam namjeru dati više od 200 – 250 Eura za novi telefon, ovo mi se čini dobra prilika. Odlično izgleda, a još da uskoro dođe do nas …

  • hapz

   na ovim prostorima ako bude i 300 eura budite sretni

 • Zoran Stričević

  Fantastično mi izgleda 🙂