Nokia će pomoći japanskom NTT DOCOMO operateru postaviti 5G mrežu do 2020. godine

5G mreže dolaze uskoro i Nokia će imati važnu ulogu u dovođenju istih u komercijalnu upotrebu. Prošle godine su usvojeni prvi standardi za uvođenje 5G mreža pa više nema prepreka da te mreže postanu realnost. Nokia je na početku 2018. dogovorila s američkim T-Mobile operaterom testiranje novih AirScale 5G baznih stanica koje bi trebale raditi na 28GHz. Ovaj test će biti jedan od prvih na svijetu u stvarnom okruženju koji će raditi po novim 3GPP 5G standardima.

 

Nokia je također potpisala važan ugovor s najvećim japanskim operaterom NTT DOCOMO glede testiranja i implementacije 5G mreža. Nokia će osigurati svoj hardver, a planira se puštanje mreže za komercijalnu upotrebu do 2020. godine. NTT DOCOMO i Nokia surađuju već dugi niz godina a rezultat te suradnje su NTT-ova 3G i 4G mreža pa je nastavak suradnje bio logičan korak.

Ovo je definitivno dobra vijest jer će Nokia ovakvim poslovnim potezima sebi osigurati prvo mjesto u uvođenju 5G mreža. Nije ništa čudno da će Japan biti jedna od prvih država s funkcionalnom 5G mrežom jer je takav bio slučaj i sa 3G te 4G mrežama. Međutim, pretpostavljam da ostale razvijene države neće dugo čekati na 5G mreže jer je većina operatera već nadogradila postojeće 4G mreže na 4.5G i 4.9G što će ubrzati prijelaz na 5G.