Nokia ponovno finski broj jedan po broju prijavljenih patenata

Jedno od važnijih poslovanja Nokije je kreiranje inovativnih tehnologija I softvera. Taj segment po običaju nije nešto razvikan ali Nokiji osigurava značajne prihode. Dapače, nakon prodaje Odjela za uređaje i usluge, Nokia je počela više monetizirati razne patente koji su bili rezervirani uglavnom za njene uređaje. Kroz vrijeme je Nokia prijavila bezbroj patenata bez kojih današnja mobilna infrastruktura ne bi mogla funkcionirati. Međutim, Nokia radi i na drugim tehnologijama koje bi mogle imati primjenu u budućnosti. Primjerice, Nokia je među prvima istraživala savitljive zaslone, a plasirala je još uvijek najbolju VR kameru, Nokia OZO.

 

U 2016. godini Nokia je po broju prijavljenih patenata bila na četvrtom mjestu, no u 2017. se ponovno vratila na vrh sa 53 prijavljena patenta finskom nacionalnom uredu za patente. Na drugom mjestu je Aalto University Foundation Sr sa prijavljenih 48 patenata dok je na trećem mjestu prvak iz 2016. Godine , VTT Technical Research Center of Finland sa 39 patentnih prijava. U nastavku pogledajte listu prijavljenih patenata finskom nacionalnom odboru za patente I registraciju (ovdje se ne gledaju internacionalne patentne prijave, već samo domaće).

 

 

U 2017. godini su finske tvrtke prijavile 1550 patenata. Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko je patenata prijavila Hrvatska, ili sve okolne joj države zajedno.

 

Ovo je zanimljivo jer je možda sustav s pet kamera na prototipnom Nokia uređaju došao od Nokia Technologies odjela? Nokia se dugo bavila istraživanjem u segment kamera, a Nokia OZO je samo jedan od proizvoda koji je postao komercijalno dostupan. Nokia je pokazala da ima želje i volje razvijati, plasirati i na kraju unovčiti određene svoje patente kroz Nokia uređaje što možemo potvrditi s OZO Audio tehnologijom snimanja. Možda je sada došlo vrijeme na sustav leća za mobilne uređaje. Međutim, još jedan partner HMD-a također ima pozamašan broj patenata u segmentu kamera tehnologija. Naravno, riječ je o ZEISS-u a dobro nam je znano kakvi su se pomaci u smartfon industriji događali prethodnih godina kada su se spojili ZEISS i Nokia logo.

 

Izvor

Tags:, ,