Nokia predstavila Nokia Sleep, uređaj za praćenje sna i kontroliranje doma (CES2018)

Prije nego krenem na temu, moram vam se svima ispričati, ono iskreno kao Kanađanin radi današnjeg pada servera koji je prouzrokovao poprilične probleme. Jedan od većih problema je bio gubitak svih članaka objavljenih unatrag nekoliko dana. Nema tih peptorana i gastala koji mogu ublažiti osjećaj koji sam danas imao, svi mi. Sada sve funkcionira i stvari se polagano vraćaju u normalu, a zajedno s njima će i članci koje na žalost ponovno moramo pisati.

Idemo na temu. Nokia je otvorila CES2018 i predstavila Nokia Sleep, u biti samostalnu verziju nekadašnjeg senzora spavanja koji je išao zajedno s Nokia Aurom. Nokia Sleep je u stanu pratiti ciklus sna (lagani, duboki san i REM fazu sna), otkucaje srca te čak detektirati hrkanje. Također je ovaj uređaj može spojiti sa sustavom upravljanja pametnim domom (preko IFTTT platforme) te regulirati temperaturu ili gasiti svjetla.

U nastavku pogledajte službeni najavni video za Nokia Sleep

Uređaj je vrlo jednostavno postaviti. Smještate ga ispod madraca i potrebno ga je uključiti u struju. Nakon prespavane noći uređaj šalje svoje podatke putem WiFi mreže i BT-a na vaš mobitel gdje ih možete analizirati kroz Health Mate aplikaciju. Nije baš najjasnije na koji način uređaj funkcionira. Nokia još nije objavila sve podatke ali moguće je da otkucaje srca detektira putem metodom balistokardiografije, odnosno mjerenjem i grafičkim prikazom sila koje nastanu otkucajima srca. Uglavnom, sve će biti jasnije kada Nokia dodatno pojasni princip rada.

Više informacija o proizvodu možete pronaći na službenim stranicama Nokije.