Nokia predstavila Nokia Sleep, uređaj za praćenje sna i kontroliranje doma (CES2018)

Prije nego krenem na temu, moram vam se svima ispričati, ono iskreno kao Kanađanin radi današnjeg pada servera koji je prouzrokovao poprilične probleme. Jedan od većih problema je bio gubitak svih članaka objavljenih unatrag nekoliko dana. Nema tih peptorana i gastala koji mogu ublažiti osjećaj koji sam danas imao, svi mi. Sada sve funkcionira i stvari se polagano vraćaju u normalu, a zajedno s njima će i članci koje na žalost ponovno moramo pisati.

Idemo na temu. Nokia je otvorila CES2018 i predstavila Nokia Sleep, u biti samostalnu verziju nekadašnjeg senzora spavanja koji je išao zajedno s Nokia Aurom. Nokia Sleep je u stanu pratiti ciklus sna (lagani, duboki san i REM fazu sna), otkucaje srca te čak detektirati hrkanje. Također je ovaj uređaj može spojiti sa sustavom upravljanja pametnim domom (preko IFTTT platforme) te regulirati temperaturu ili gasiti svjetla.

U nastavku pogledajte službeni najavni video za Nokia Sleep

Uređaj je vrlo jednostavno postaviti. Smještate ga ispod madraca i potrebno ga je uključiti u struju. Nakon prespavane noći uređaj šalje svoje podatke putem WiFi mreže i BT-a na vaš mobitel gdje ih možete analizirati kroz Health Mate aplikaciju. Nije baš najjasnije na koji način uređaj funkcionira. Nokia još nije objavila sve podatke ali moguće je da otkucaje srca detektira putem metodom balistokardiografije, odnosno mjerenjem i grafičkim prikazom sila koje nastanu otkucajima srca. Uglavnom, sve će biti jasnije kada Nokia dodatno pojasni princip rada.

Više informacija o proizvodu možete pronaći na službenim stranicama Nokije.

 


 • Samo neka oni slobodno koriste, ja nisam i neću. Imam trenutno pokrivač za koji nisam vjerovao da je moguće da postoji, lagan kao perce i zadržava toplinu super dobro. Nema osjećaja težine, i nema veze sa strujom. Ali da ne reklamiram, ovo nije taj blog.


 • Pretpostavljam da se ne spaja stalno već u nekim periodima s uređajem. Doduše, mja mobitel navečer stavljam u Airplane mode tako da ništa s njim ne komunicira, al opet ga punim odmah do glave pa uvijek imaš nekakvo zračenje.


 • Di je sad @disqus_SmtzEIiN3k:disqus da nabaci komentar? he he


  • Da vas plaćamo, i da vrtite masnu lovu na ovom blogu, još bismo i mogli vikat gdje su članci, što ne pišete ovo ono… A ovako… Don’t worry, be happy. Opet sam van teme, lol.
   On: Sa videa mi izgleda kao da se postavlja na madrac a ispod plahti, ne znam. I ovo uključivanje elektroničkog uređaja u struju a da se koristi na madracu pa se na tome onda leži i spava mi malo miriše na potencijalnu opasnost i sigurnosni rizik, ali ok.


   • @idijot je komentirao na eng blogu da hoće ovaj članak na hrv pa da može komentirat 🙂

    A wifi, a BT, puno mi je tu bežičnih veza za mirno okruženje gdje se san stvara 🙂

  • Idijot

   Evo me,evo me…
   Meni je ovo super.Sad piše da ide ispod madraca,ali ne znam baš koliko su osjetljivi senzori jer ima madraca i po 30 i 45 cm debljine.Inače sam imao jedno vrijeme običnu podlogu za spavanje koja je održavala temperaturu tijela i nisam uopće osjećao da je ispod plahte,a nije bila ništa tanja od ovog.Bar mi tako izgleda.Super mi je povezanost s Home uređajem pa ti automatski gasi svjetlo i smanjuje temperaturu grijanja kad ideš spavat.Još da se spoji s TV-om pa da zna da ne gasi sve dok ti ne ugasiš TV.Odnosno da se može personalizirati u odnosu i na druge uređaje u domu,a ne samo ležanje u krevetu.


   • Dovoljno je da ugasi TV kad osjeti da si zaspao. Meni je ideja vrhunska ali za mjerenje sna nekako sam bliži narukvici. Dobro je Goran poentirao, ako s godinama uređaj oslabi, pa se spontano zapali, imaš problem. Ipak mi kupujemo stvari na dulji period, ne za 5 godina 🙂

    • Idijot

     Čisto sumnjam da ima toliko jak izvor napajanja,ali treba vidjeti specifikacije.A vjerojatno ima internu zaštitu kao jako puno uređaja danas (ipak pričamo o Nokiji).Mene narukvica ne zadovoljava jer se stalno mora punit pa mi je ovo bolje rješenje.Možda da su napravili da ima bateriju koju prek dana puniš,a po noći te onda uređaj može “nadgledati”.Samo je pitanje dal bi se sjetio stavit ga pod madrac ili plahtu,gdje već ide.A ovo za TV je isto dobar način interakcije.


     • Ja sam sebi uzeo Xiaomi Mi Band 2 kako bih mogao testirat Nokijine satove i mogu ti reć da joj baterija traje 23 dana što je odlično. Isto toliko traje baterija Steel HR satu. Sve manje od toga je suludo.

      Što se tiče postavljanja uređaja, mislim da on ide ispod madraca po videu i prema slikama na stranici. Valjda će uskoro objaviti više detalja.

     • Idijot

      I ja sam gledao tu narukvicu.Nije skupa,a puno prati i ima aplikaciju za Lumije.Bome lijepo potraje baterija.A koliko dugo se puni?


     • Ja sam je uzeo kao test da vidim treba li mi Android martwatch ili mogu s nečim slabijim i odgovara mi. Za 175 kn je pun pogodak. Puni se nekih sat/sat i pol, al ja to riješim na način da je stavim punit pa sjednem pisat članke 🙂