Nokia Sleep je svestran proizvod

Nokia Sleep, nasljednik Withings Aura uređaja koji je predstavljen na CES2018 događaju, obiluje interesantnim opcijama. Ima nekih stvari koje mi se kod ovog uređaja ne sviđaju, poput činjenice da treba biti ukopčan u struju, ali to nije neki problem kada svaku noć držimo mobitele na punjaču u blizini glava, a svjesni smo da znaju eksplodirati. Dobro, ne baš Nokia mobiteli.

 

Nokia Sleep je interesantan uređaj jer ne samo da prati ii analizira pojedine segmente sna, ili mjeri otkucaje srca dok spavamo, već zato što koristi IFTTT platformu putem koje se može spojiti sa drugim pametnim uređajima u kući.

Na primjer, idete leći i Sleep za vas smanji ili ugasi Philipsovu Hue žarulju, ili pak snizi temperaturu na onu najbolju za spavanje. Također po ustajanju može podići temperaturu dnevnog boravka na primjer i pristaviti kavu na pametnom aparatu za kavu te vam prezentirati podatke u Google Sheat datoteci.

Ja mogu zamisliti da navečer kada zaspem mobitel automatski uključi airplane mode ili se stiša.

Ovo je sve možda moguće napraviti i sa nekim drugim uređajem, npr sa Steel HR satom ili nekim drugim kojeg cijelo vrijeme držimo oko ruke dok obavlja sve radnje kao i Sleep. Možda je moguće s novim opcijama softvera za Steel HR sat eliminirati Sleep u doglednoj budućnosti.

Sve jedno, IFTTT platforma omogućava popriličnu iskoristivost Sleep-a zahvaljujući povezanosti mnogih uređaja na nju. Ti uređaji se mogu isprogramirati jednostavnim malim apletima, odnosno programima koji se dodaju unutar IFTTT aplikacije na vašem mobitelu. Budućnost doista izgleda zanimljivo. Bilo bi dobro kada bi različiti proizvođači koristili iste standarde ili platforme pa da cijelo more digitalnih gadgeta može biti jednostavno spojeno i kontrolirano putem jedne aplikacije na mobilnom uređaju.

 

Ako želite provjeriti što još možete kontrolirati putem Nokia Sleep uređaja, posjetite IFTTT stranicu ovdje.