Portfelj Nokia health uređaja zaokružen, fokus usmjeren na podizanje kvalitete života korisnika

Predsjednik Nokia Digital Health odjela, Rob Bras-Brown, dao je intervju za TechRadar u kojem je ogovorio o budućnosti proizvoda Health odjela Nokije. Le Bras-Brown je spomenuo kako je trenutni portfelj  pametnih health gadgeta kompletan te da Nokia neće žuriti sa predstavljanjem novih uređaja. Fokus im je više posvećen u analiziranju i interpretiraju podataka koje ti uređaji šalju u suradnji s vodećim stručnjacima iz područja medicinskih znanosti. Više će raditi na sprječavanju nekih raširenih bolesti poput bolesti kardiovaskularnog sustava.

Ovo ne znači da je Nokia odlučila prestati proizvoditi nove uređaje ili obnavljati postojeće. Dapače, čak je sam Le Bras-Brown rekao kako ima planove s daljnjim razvojem Steel HR sata samo je trenutno veća potreba pretvoriti Health Mate aplikaciju u pravog digitalnog prijatelja (Mate – Prijatelj). Nokia za to ima mogućnosti, a može skombinirati neke svoje tehnologije poput umjetne inteligencije koja će pametnom obradom podataka korisniku bolje interpretirati rezultate.

 

Ja se slažem s izjavom Roba Le Bras-Browna s obzirom da trenutni Nokijin portfelj zdravstvenih gadgeta izgleda poprilično kompletno. Uređaji izgledaju lijepo, pogotovo satovi koji izgledom ne podsjećaju na USB diskove. Slažem se s fokusom Nokije po pitanju Health gadgeta i smatram da ti uređaji ne bi trebali slijediti jednak put plasiranja na tržište kao i mobilni uređaji. Tehnologija ugrađena u njih se razvija ponešto sporije (BT, akcelerometri…) i općenito traje dulje uz jednaku iskoristivost. Dapače, softverski se ti uređaji mogu dugo održavati na životu u pogledu podizanja funkcionalnosti. Rijetko tko kupuje lijep i ne baš jeftin sat da bi ga nosio samo jednu sezonu. Ta stvar je tu s vama narednih nekoliko godina.