Predviđanja: HMD Global u Q4 možda isporučio 4.8 milijuna Nokia smartfona

a

Sretna vam Nova godina! Četvrto tromjesečje je završilo i uvijek je interesantno baciti oko na podatke koji bi nam mogli pokazati koliko je Nokia uređaja, ili preciznije smartfona HMD Global isporučio.

Podaci za treće tromjesečje još nisu službeno objavljeni već su i oni izvađeni iz podataka analitičkih kuća Counterpoint i IDC, a pokazali su nam da je HMD vjerojatno isporučio oko 2,8 milijuna smartfona i 13,5 milijuna običnih uređaja. Ovo bi mogle biti vrlo konzervativne brojke ali označavaju dobar početak startup tvrtke koja je Nokia uređaje za svjetsko tržište predstavila krajem veljače 2017. te ih s dobrim kašnjenjem plasirala diljem planete.
Možda je suviše rano prognozirati brojeve za četvrto poslovno tromjesečje ali Tomi Ahonen je dao svoje preliminarno predviđanje. Premda je Ahonen mnokima kontroverzan što se analiza tiče, do sada je vrlo precizno i utemeljeno dao prognoze za Nokiju i dobro obrazložio načine dolaska do rezultata što je prihvatljivo kao rani izvor informacija. Na svojem blogu je analizirao sve prethodne podatke te predvidio da je HMD isporučio oko 4,2 do 5,4 milijuna smartfona na tržište. Analize je temeljio na praćenju prethodnog rasta, potom na kalkuliranju određenih rizika u poslovanju te na klasičnoj jakoj prodaji smartfona u četvrtom tromjesečju uslijed božićne manije koja zavlada za vrijeme praznika.

Evo rezultata za sva četiri tromjesečja 2017. godine:

Q1 – 0,1 milijun smartfona
Q2 – 1,4 milijuna smartfona
Q3 – 2,8 milijuna smartfona
Q4 – 4,2 – 5,4 (srednjak 4,8) milijuna smartfona.

Temeljem ovih informacija razvidno je da je HMD Global mogao ukupno isporučiti oko 9,1 milijun smartfona u 2017. godini čime bi vrlo lako Nokia brand uzeo oko 1,2% zastupljenosti na tržištu smartfona.
Ovi podaci su samo procjene i ne moraju biti točni. Dapače, čak je i sam Ahonen pogriješio za Q3 za gotovo 2 milijuna. Međutim, ako rasta ima i približan je ovom trendu HMD bi doista mogao u narednih 3 godine vratiti Nokia brand u prvih 5 na svijetu. Živi bili pa vidili.