Službeni Oreo dostupan za Nokiju 7; Uskoro i na kineskoj Nokiji 6 (2017)

HMD Global danas je pustio službeno Android 8.0 Oreo nadogradnju za Nokiju 7. Dostupnost najnovijeg Androida za Nokiju 7 ne dolazi kao iznenađenje jer uređaj koristi isti chipset, Snapdragon 630, kao i novopredstavljena Nokia 6 (2018), za koju je Android Oreo bio dostupan pri prvom pokretanju.

Nadogradnja za Nokiju 7, koja je još uvijek dostupna isključivo u Kini, velika je 788MB i, uz standardne promjene s Android Oreo kao novo sučelje postavki, donosi i poboljšanja performansi, zaslona i baterije za Nokiju 7, kao i nove značajke gesti poput buđenje zaslona dvostrukim tapkanjem.

Nokia Mobile putem društvene mreže Weibo najavila je da uskoro puštaju i službenu Android Oreo nadogradnju za kinesku Nokiju 6 2017 (TA-1000 Kina, TA-1003 Hong Kong i Tajvan). Točan datum puštanja nije naveden.

Treba imati na umu da kineske Nokije 6 i 7 rade na drugačijem operativnom sustavu, nego globalni Nokia uređaji. Zbog regulacija koje nameće kineska vlada i specifičnost tržišta, Nokia uređaji u Kini ne dolaze s Androidom u kojeg su uključene Googleove usluge poput Play Trgovine, nego s AOSP(?) verzijom Androida koju je HMD dodatno modificirao. Zbog toga i nadogradnje ne idu na te uređaje preko HMD-ovih servera, nego nadogradnju moraju provjeriti i pustiti regulatori.

Za globalne Nokije 6 i 5 trenutno traje Android Oreo Beta test pute Nokia Beta Labs programa. Uskoro se očekuje i službeni Android za Nokiju 5 i 6, jer je beta labs počeo prije skoro mjesec dana za Nokiju 5, a sam OS solidno radi na mojoj 5, kao i na Marinovoj 6.