Xpress-on novi je trademark u vlasništvu HMD-a

Nokia 3220 sa Xpress-On maskama

HMD Global zaštitio je novi zaštitni znak (eng. trademark) pod nazivom Xpress-on. Zapravo je riječ o starom brendu kojeg je Nokia registrirala 1998. godine, a sada je prešao u vlasništvo HMD-a. Pod brendom Xpress-on Nokia je predstavljala maske, odnosno kućišta u vremenu prije smartfona. Neki poznati primjerci Xpress-on dodatka je Xpress-on fun maska (upute PDF) koja je omogućavala “crtanje svjetlom” (eng. light painting) tako što bi korisnik odabrao što želi ispisati i mahao bi uređajem. Isto tako postojao je i Xpress-on sa GPS lokatorom (upute PDF) za preciznu navigaciju.

YouTube

Pitanje je što će HMD učiniti s ovim brendom? Osobno sumnjam da će HMD početi proizvoditi zaštitne maske za svoje uređaje pod posebnim brendom jer već postoje kvalitetne maske poznatih proizvođača i cjenovno izuzetno prihvatljiva opcija iz Kine. Xpress-on dodaci su u ono vrijeme bili što je danas možda Moto Mods. Nokia je s Lumijom 1020 imala Camera Grip dodatak, pa mislim da bi Xpress-on mogla biti serija sofisticiranije dodatne opreme.

Nokia Camera Grip

Xpress-on drugi je brend u HMD-ovom vlasništvu povezan sa dodatnom opremom. Prvi je TARMO, inače tipično finsko ime, a HMD od brendova još ima “HMD Global” i “Asha” brend. Vidljivo je da HMD polagano okuplja Nokijinu ostavštinu pod jedan krov, što je svakako dobro. HMD je čak preuzeo i neke tehnološke patente od Nokije. U svakom slučaju, čekaju nas zanimljive novosti od HMD-a u budućnosti ako je suditi prema intelektualnom vlasništvu.

Izvor: EUIPO