Glasine: Nokia 4 postoji; HMD će koristiti isključivo Snapdragon, 7 Plus ide globalno

Iz Rusije s ljubavlju stižu najnovije glasine vezane za HMD-ove Nokia uređaje, tri tjedna prije medijske konferencije pred MWC2018 kada će HMD predstaviti nove uređaje. Ruska Nokia zajednica Nokia Anew, koju možete pronaći na društvenoj mreži VK, od svojih izvora unutar HMD-a doznala je zanimljive informacije o Nokiji 3, 4 i 7 plus.

Ne možemo potvrditi ovu informaciju pa je treba smatrati glasinom. Njezinu točnost znat ćemo ovaj mjesec, nakon MWC-a.

Prema izvoru, zbog poteškoća s MediaTek procesorom na Nokiji 3, HMD je odlučio da će cijeli portfelj budućih Nokia-brendiranih smartfona koristiti Qualcomm Snapdragon procesore. Na Nokiji 3 je kasnilo ažuriranje na Android 7.1.1 prošlo ljeto, a očigledno je da HMD i sada ima problema u nadogradnji na Oreo. Osobno smatram ovu odluku, ako je točna, dobrom jer se Qualcomm čini lakši za održavanje, a i riječ je o brendu o povjerenja s odličnim čipsetima.

Sljedeće, Nokiju 3 ove godine zamijenit će Nokia 4. O Nokiji 4 ne znamo ništa osim da će koristiti Snapdragon procesor. Nokia je do sada izbjegavala koristiti broj 4 jer je u nekim kulturama nesretan, no kako smo u Nokia Camera aplikaciji pronašli spomene na Nokiju 4, moguće je da zaista postoji, kao što tvrdi izvor Nokia Anew.

Po pitanju Nokije 7 plus, izvor tvrdi da je HMD zaposlenicima u Rusiji već pokazao uređaje te da će Nokia 7 plus biti globalno dostupna. Uz crnu i srebrnu boju, uređaj će biti predstavljen u plavoj i bakrenoj boji. Cijena uređaja bi na ruskom tržištu trebala biti oko 350 eura (oko 2.600 kuna).

Navodne specifikacije Nokije 7 plus slijede u nastavku, a više o uređaju pronađite ovdje.

  • Zaslon: 6 inča, 18:9 omjer, Full HD +
  • Procesor: Snapdragon 660, 14 nm proces izrade, Adreno 512 GPU
  • Memorija: 4GB RAM, 64GB interna memorija proširiva do 128 GB sa MicroSD
  • Kamera: 12MP + 13 MP, ZEISS, 2X optički zoom, 16MP prednja s f/2.0 otvorom blende, Dual PD all pixel fokusiranje, Nokia Pro Mode, Bothie
  • Povezivost: USB-C
  • Baterija: Brzo punjenje
  • OS: Android 8.0, naknadna nadogradnja na 8.1
  • Boje: Crna, Bijela (Plava i Bakrena?)

Izvor: Nokia Anew