Glasine: Nokia 7 Plus dolazi sa dvostrukom kamerom i Pro Mode načinom snimanja

*Dodao listu specifikacija*

Sjećate li se one objavljene slike stražnje strane navodne Nokije 9? Prema upravo puštenim snimkama prezentacije, ta stražnja strana pripada modelu Nokia 7 Plus, odnosno Nokia 7 Plus nalikuje na buduću Nokiju 9?. Možemo to zakomplicirati na ovaj način, Nokia 7 Plus nalikuje na Nokiju 9 koja je u stvari Nokia 8 Sirocco. HMD Global je napravio popriličnu pomutnju glede potencijalne linije Nokia smartfona za 2018. godinu, no Nokia 7 Plus bi mogao biti model kojeg svi željno očekuju.

Ovaj uređaj će imati 6 inčni HD+ zaslon u omjeru 18:9, odnosno 2:1, a isti će se protezati gotovo do ruba uređaja dok će bezeli biti zamjetni na vrhu, odnosno dnu uređaja. Kontrolne tipke će biti virtualne što znači da je skener otiska prsta otišao na stražnju stranu što je trenutna moda na svim uređajima. Drago mi je da je HMD boje predstavljene sa Nokijom 6 (2018) upotrijebio i na modelu 7 Plus jer u crnoj i svijetloj boji s bakrenim, odnosno tamno crvenim linijama izgleda izvrsno. Kućište uređaja će biti izrađeno u slojevima, odnosno od aluminija te na njega nalijepljeno 6 slojeva sa završnim slojem od keramike ili stakla zada, a sprijeda će sigurno ići Gorilla staklo (nadam se 3 ili 5 jer je 4 ajme).

Definitivno najveća vijest glede hardverskih specifikacija je dvostruka kamera od 12 i 13 MP s kojom će uređaj doći. Jedna od tih kamera će biti sposobna optički povećavati do dva puta. Sve tri kamere će imati ZEISS optiku.  Nadalje, Nokia 7 Plus će donijeti i dugo čekani Pro Mode način snimanja unutar kamera aplikacije.  Također će uređaj koristiti tetracell tehnologiju, odnosno tehnologiju spajanja 4 piksela u post obradi fotografije. Tu tehnologiju je ranije predstavio Samsung što bi moglo značiti da je senzor njihove izrade. Bilo kako bilo, ova tehnologija poprilično podsjeća na nekadašnju PureView koju je donijela Nokia 808.

Nokia 7 Plus će imati Snapdragon 660 procesor koji će donijeti značajna poboljšanja u vidu performansi uređaja, ali i veću uštedu baterije.

 

 

Evo i djelomične liste specifikacija uređaja Nokia 7 Plus:

  • Zaslon: 6 inča, 18:9 omjer, Full HD +
  • Procesor: Snapdragon 660, 14 nm proces izrade, Adreno 512 GPU
  • Memorija: 4GB RAM, 64GB interna memorija proširiva do 128 GB sa MicroSD
  • Kamera: 12MP + 13 MP, ZEISS, 2X optički zoom, f/2.0, Dual PD all pixel fokusiranje, Nokia Pro Mode, Bothie
  • Povezivost: USB-C
  • Baterija: Brzo punjenje
  • OS: Android 8.0, naknadna nadogradnja na 8.1
  • Boje: Crna, Bijela (Plava i Bakrena?)

 

S obzirom na objavljene snimke, pretpostavljam da će ovaj uređaj biti rezerviran za kinesko tržište. Već nam je prije Alberto Matrone potvrdio da HMD ne planira donositi Nokiju 7 na svjetsko tržište, ali postoji mala vjerojatnost da su promijenili mišljenje, pogotovo kad znamo da je mali broj Nokija 7 prodan u 3 mjeseca na tamošnjem tržištu. Više sam skloniji vjerovati da će Nokia 8 Sirocco biti ovaj Plus model za svjetsko tržište te da će donijeti bolje hardverske opcije (dobro, možda neke reciklirane ako znamo da će imati Snapdragon 835) i ponešto bolje softverske opcije. Međutim, možda je za sada najbolje diviti se svemu onome što donosi Nokia 7 Plus, a posebno Pro Modu kamere.

Via Suomimobiili Izvor Baidu