Je li “čisti” Android dobar izbor na Nokia uređajima?

Na internetu se posljednjih dana dogodio mali skandal, kada je jedan od proizvođača Android uređaja na Twitteru pitao korisnike o preferencijama po pitanju operativnih sustava, tj. “čistog Androida” i custom ROM-a. U anketi, 57% čitatelja glasalo je za čisti Android, a 43% za ROM tog proizvođača. Oko 14.000 korisnika Twittera je odgovorilo na anketu, koja je ubrzo, iz nepoznatih razloga, uklonjena.

Isto pitanje je postavio i drugi proizvođač Android uređaja i dobio isti odgovor. U novoj anketi 58% tviteraša glasalo je za čisti Android, dok je 42% za ROM tog proizvođača. Ta anketa nije uklonjena s interneta, no to što je ostala i nije bitno.

Navodna Nokia 7 plus a “Android One” oznakom

Bitan zaključak je da popriličan broj korisnika preferira čisti Android. Često smo u recenzijama Nokia Android uređaja komentirali kako je HMD-ov “čisti” Android dvosjekli mač. Nekima se sviđa jednostavnost te dodatne opcije bez problema instaliraju putem aplikacija iz trgovine, dok drugi žele imati funkcije na uređaju i koristiti ih po potrebi.

Pitanje je je li HMD napravio dobar potez počevši Android avanturu s čistim Androidom?

Mišljenja sam da je. U jednu ruku i iz tehničkih razloga jer je HMD mala tvrtka i jednostavnije je održavati i nadograđivati uređaja s Androidom kakvim ga je Google zamislio (a i lijepo je imati posljednju verziju Android OS-a). Dosta opcija koje nalazimo kod drugih nedostaje, no većina ih se može nadomjestiti aplikacijom iz trgovine, no aplikacija nikad ne može zamijeniti dobro izvedeno sistemsko rješenje.

Treba li HMD nastaviti Android držati čistim? Također da, prema mom mišljenju i to koliko god je moguće, ali ne na račun funkcionalnosti. Ako se uoči nedostatak u Googelovom sistemskom rješenju, HMD treba napraviti bolje rješenje. Na Androidu Nougat je problem bio s postotkom baterije u statusnoj traci, što je kasnije Google dodao u Oreo. Na način na koji je implementiran Glance, kada je vidljivo da nedostaju neke korisne opcije koje korisnici žele, HMD ih treba integrirati u sustav. Ne treba pretjerivati i stavljati sve i svašta, nego značajke koje su dobre i koje će većina koristiti.

Ikona Nokia Support aplikacije koja dolazi predinstalirana na Nokia Android uređajima

Osobno sam protiv pravljenja vlastitih aplikacija za galeriju, kalendar, kontakte, kalkulator i slično. Nema mi smisla uređaj isporučivat s hrpom aplikacija koje imaju istu svrhu – da jedna bude od HMD-a, a druga od Googlea. Razvoj kamera aplikacije naravno treba voditi HMD, a lijepo bi bilo vidjeti npr. aplikaciju za snimanje zvuka koja koristi OZO Audio tehnologiju. Ili neku sličnu aplikaciju koji bi HMD ponudio putem Google Play trgovine zainteresiranim korisnicima.

HMD radi na poboljšanju Glance Screen opcije i kontroli uređaja gestama

 

Vidjeli smo u posljednjem gifu kojeg je Nokia Mobile objavila za Valentinovo da vole Android kakav jest i da ga neće mijenjati. Nadalje, Nokia 7 plus nosit će, prema objavljenim renderima, Android One oznaku, što sugerira da će HMD nastaviti inzistirati na “čistom” Android, što je dobro jer se korisnicima sviđa, no gdje vide prostora za poboljšanja, mislim da bi trebali intervenirati.

Koja su vaša mišljenja po ovom pitanju? Nedostaju li vama neke opcije na Nokia uređajima kojih nema u trgovini? Treba li HMD ostati na čistom Androidu ili možda eksperimentirati s novim elementima sučelje (možda sa Symbiana)? Ili zašto se uopće baviti sučeljem ako se resursi mogu usmjeriti na optimizaciju ili kameru? Napišite nam što mislite dolje u komentarima. 🙂