Jolla predstavila Sailfish 3 koji sada pokreće i osnovne uređaje te Android aplikacije na njima

Jolla, finski startup koji je nastao od bivših zaposlenika Nokije, također je bio prisutan na MWC2018 kongresu. Tamo su upriličili događaj na kojem su uglavnom govorili o svojim posljednjim softverskim dostignućima. Vijest o Jolli će možda biti najinteresantnija starim Nokia fanovima i privrženicima s obzirom da će znati koliko su važni Nokia N9 i MeeGo bili tada.

 

Najveća vijest je definitivno predstavljanje posljednje verzije Sailfish OS-a, nazvan jednostavno Sailfish 3. Posebnost ove verzije je u činjenici da će moći pokretati i osnovne uređaje. Tu stvari postaju iznimno zanimljive jer će ti uređaji osim osnovnih Sailfish aplikacija moći pokretati i neke Android aplikacije. Možda najvažnija, s kojom je usput Jolla i nastupila na događaju, je Whatsapp.

To je važno jer je danas definitivno mnogo ljudi koji bi se rado odmorili od velikih smartfona i još većih potrošača baterije. Sebe mogu zamisliti na žutoj 4G Nokiji 8110 s 2MP kamerom, ako bi kojim slučajem došla sa Sailfish platformom, i gdje od dodatnih aplikacija koristim samo Whatsapp koji je najbolji način jednostavne izmjene tekstualnih i grafičkih/vizualnih poruka. ne smijemo zanemariti i činjenicu da bi baterija takvom uređaju trajala vjerojatno više od dva dana što je više nego li traje danas na nekom pametnom uređaju.

Jolla je demonstrirala Sailfish na nekim osnovnim mobitelima, čak i na nekom koji nalikuje na Nokiju 3310. Na događaju za medije su rekli da je korisničko sučelje kompletno prilagođeno uređajima bez zaslona osjetljivih na dodir, no ipak određene kontrolne geste, po kojima su Sailfish i Nokia N9 bili poznati, nisu zadržane.

Ono što još mogu zamisliti je da budući Nokia osnovni uređaji, pogotovo oživljene legende, dolaze sa Sailfish OS-om. Ne znam koliko bi to koštalo HMD ali bi bilo dobro iz više razloga, a najviše jer bi dva bivša Nokia proizvoda ponovno bila spojena po istim brandom.

Uglavnom, mislim da je Jolla na dobrom putu i želim im da Sailfish OS postane toliko tražena treća opcija.