Korisničke upute sugeriraju postojanje globalne Nokije 7

Kada je Nokia 7 predstavljena, mnogi su zavidjeli Kinezima jer je taj vrlo lijep i sposoban uređaj, u biti bolja verzija Nokije 6 (2017). Međutim, uređaj bi se mogao pojaviti i na globalnom tržištu ako je suditi po mnogobojnim uputama na stranim jezicima koje su se pojavile na internetu. Do sada su osvanule ona za njemačko te indijsko tržište, premda su vjerojatno dostupni i na drugim jezicima.

Pregledavajući sadržaj uputa naišao sam na neke značajke koje su karakteristične za kinesku verziju sedmice. Primjerice, u kineskoj verziji Nokije 6 i 7 nema Google Photos aplikacije, već postoji zasebna Galerija aplikacija. U uputama se za ta sva uređaja napominje da se slike pregledavaju u Galeriji što možda navodi na pogrešku osoba koje prevode upute, ili pak pukoj lijenosti kod prevođenja. To može možda značiti i da HMD ipak planira nekakav vlastiti softver u vidu nekih aplikacija, premda s najavama Nokije 7 Plus, HMD ide u potpunosti na čisti Android u vidu Go verzije.

Ipak, jedan podatak nam daje naslutiti da bi Nokia 7 ipak mogla postati globalno dostupna. Na uputama se može vidjeti da su izdane u veljači 2018. godine, a dobro znamo da je Nokia 7 predstavljena krajem 2017.

 

S druge strane, na stranicama je slika kineske verzije Nokije 7, ne globalne. Uglavnom, postavlja se važnije pitanje, što će nam Nokia 7 kada nam vrlo vjerojatno dolazi Nokia 7 Plus. Gdje će se taj uređaj pozicionirati. Nokia 6 (2018) je po specifikacijama jako blizu Nokije 7, dapače u nekim stvarima je bolja, a Nokia 7 Plus će biti ipak za skalu bolja od obje. Ukoliko Nokia 6 (2018) bude koštala približno 250 €, a Nokia 7 Plus prema glasinama 350€, Nokia 7 bi s cijenom od 300€ popunila rupu. Međutim, i dalje ne vidim razlog dolaska sedmice, no s druge strane nije mi jasno ni predstavljanje Nokije 1 ili eventualna zamjena Nokije 3 sa modelom 4 kada je jednostavnije sve planirano za 4 ubaciti u 3.

Definitivno će MWC2018 sve razjasniti, odnosno konferencija za medije koja će se održati 25.02. u 16 sati u Barceloni.

Upute za njemačku Nokiju 7 preuzmite ovdje, a za indijsku  ovdje.

Hvala Steve na dojavi😊