Nokia 3, 5, 6 i 8 postaju dio Android One programa

HMD Global na ovogodišnjem MWC-u najavio je jačanje partnerstva s Googleom, koje se manifestiralo predstavljanjem prvog Nokia Android Go uređaja Nokije 1, kao i serije Android One uređaja Nokije 6 2018, 7 plus i 8 Sirocco.

Android Go je verzija Androida 8.1 optimizirana za uređaje sa slabijim hardverom, dok je Android One Googleov program kojem se mogu priključiti uređaji sa Androidom “kakvim ga je Google oduvijek zamišljao”, odnosno bez bloatwarea i sa jednostavnim, standardiziranim sučeljem. Isto tako, Android One uređaji imaju i dvogodišnju garanciju ažuriranja na nove verzije Androida, a Google je već najavio Android P za Nokiju 6 2018, Nokiju 7 Plus i Nokiju 8 Sirocco.

HMD je na predstavljanju novih Nokia Android uređaja spomenuo da svi uređaji od Nokije 3 i prema gore ulaze u Android One program. Pitali smo Nokia Mobile korisničku službu da nam potvrdi tu informaciju i dobili smo odgovora da Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 i Nokia 8 postaju dijelom Android One programa.

To konkretno ne znači mnogo jer HMD već sada uređaje tretira kao da su dio Android One programa, pružajući redovite nadogradnje i sistem koji je lišen bloatwarea, tako da se situacija nakon ove vijesti neće značajno promijeniti.

Ova vijest je pozitivna za sve one koji misle kupiti prošlogodišnji Nokia uređaj jer Android One program garantira dvije godine ažuriranja Android OS-a.