Nokia: 5G će biti odličan za igranje igara

Posljednjih dana Nokia je ubacila u višu brzinu po pitanju promoviranja rezultata testiranja nadolazeće 5G mreže. Tako smo vidjeli uspješan laboratorijski test proveden na komercijalnoj opremi u suradnji sa Qualcommom, a sa Qualcomm najavio je da je HMD jedan od partnera koji će koristiti tvrtkin X50 NR 5G modem od sljedeće godine. Najnovija 5G vijest je testiranje 5G mreže po pitanju igranja igara.

Nokia i operater Telia organizirali su testiranje eSports igre Overwatch preko testne 5G mreže. Igru je testirao bivši profesionalni eSportaš Joona “natu” Leppänen, koji je 5G mrežu komentirao na način da nije bilo razlike po pitanju performansi od žične (optike) mreže tijekom igranja Overwatcha te da vidi potencijal korištenja 5G mreže u “profesionalne” svrhe.

U usporedbi sa trenutnom 4G mrežom, komercijalni 5G trebao bi imat 20 puta veću propusnost i 100 puta veći kapacitet, što će omogućit ne samo bolje internetske mobilne igre na mobilnim uređajima ili korištenjem 5G WiFi-ja, nego i razvoj online VR igara.

Osobno već koristim mobilnu mrežu kao primarnu i mnogo sam zadovoljniji nego sa klasičnim “žičnim” internetom. Osim većih brzina, smanjio se broj tehničkih poteškoća. Jednostavno se SIM stavi u router, router bilo gdje u struju (pod uvjetom da ima signala) i spremni ste za pokret. Tako da mi je jasan potencijal 5G mreže po pitanju kućnog interneta, a od Nokije bi bilo lijepo da predstavi neki šire dostupni router ala Nokia Home WiFi (slika dolje) kojeg nudi partnerima.

Home WiFi

Izvor: Telia