Nokia Press and Analyst događaj na MWC-u 2018 u Barceloni *DOPUNJENO*

Iako svi čekamo HMD-ovo današnje predstavljanje Nokia uređaja kao događaj dana, finska Nokia danas također održava “Press and analyst”, odnosno događaj za medije i analitičare. Prijenos uživo započinje u 13h (3 sata prije HMD-ovog). Teme ovog događaja su Nokijin mrežni odjel i Technologies odjel. Očekujemo da Nokia izvijesti o napretku 5G tehnologije, poslovnim rezultatima za 2017. godinu, planovima za budućnosti, a osobno će mi biti od najvećeg zanimanja vidjeti hoće li Nokia izvijestiti o napretku strateške reviziji Nokia Health odjela.

Za događaj se možete registrirati ovdje, a članak ćemo nadopuniti novim informacijama kako budu dolazile. 🙂


Izvještaj sa konferencije slijedi u nastavku:

Konferencija je započela s Nokijinim direktorom marketinga koji je najavio predsjednika i glavnog izvršnog direktora Rajeeva Surija. Suri je otvorio konferenciju naglašavajući da će se danas koncentrirati na tri jasne poruke: 5G se razvija brže od očekivanja, Nokia je najbolja tvrtka za izgradnju 5G mreže sa zaokruženim “end-to-end” portfeljom te da Nokia osjeća momentum odnosno rast u drugim segmentima osim 5G mreže.

Nadolazeća mreža 5. generacije prvo bi se trebala pojaviti u SAD-u, Kini, Japanu, Južnoj Koreji kao i u Nordijskim zemljama, no Nokia očekuje dosta sporu implementaciju 5G mreže općenito u Europi. Suri je optimističan i navodi da se u većini zemalja rade terenski testovi 5G mreže, posebno u regijama poput Bliskog Istoka, nekih zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Suri se dotaknuo Nokia WiFi rutera, te ponovio značajke koje smo opisali u članku ovdje. Nokia je preuzela američku tvrtku Union, specijaliziranu za mrežna rješenja te će tehnologija tvrtke Union biti integrirana u Nokijinu WiFi i “Mission Critical”, odnosno mrežnu opremu za spašavanje. Detalji preuzimanja su nepoznati no očekuje se finalizacija tijekom trenutnog tromjesečja. Više o tome kako se tvrtka Union uklapa u Nokijinu strategiju možete pročitati u službenoj objavi za medije ovdje i ovdje.

Napredak koji Suri vidi uz 5G su partnerstva s internetskim tvrtkama. Nokia je sklopila više od 100 ugovora s internetskim i tehnološkim tvrtkama poput Applea ili raznih vladinih agencija oko pružanja mrežnih usluga. Nokia napominje da sve više prometa sa mreže operatera prelazi na servere internetskih tvrtki, što znači prilika za daljnju suradnju u jačanju infrastrukture tim tvrtkama.

Suri je dao neka predviđanja za 2018., gdje kaže da bi u 2018. mogli vidjeti mobilne uređaja neobičnih oblika koji bi mogli promijeniti trenutno status quo izgleda mobilnog uređaja. Kao primjer navodi narukvicu koju Nokia razvija u centrima za istraživanje i razvoj Bell Labs koja mjeri zdravstveno stanje korisnika, a možda bi mogla i otkriti rak, o čemu smo pisali ovdje. Sljedeća pretpostavka je lagani povratak virtualne stvarnosti u 2018. godini, što je zapravo u suprotnosti s Nokijinim gašenjem Ozo odjela. Sljedeća nelogičnost je najava značajne promjene na tržištu zdravstva, na kojem je Nokia najavila stratešku reviziju, koja bi mogla završiti prodajom odjel digitalnog zdravstva.

U segmentu pitanja i odgovora, možemo izdvojiti odgovor na pitanje zašto će Europa kasnit za SAD-om, Kinom i Japanom po pitanju 5G implementacije? Suri je objasnio da je zarada po korisniku europskih operatera manja nego onih u SAD-u, Kini i Japanu, te da u Europi postoje previše operatora, sa loše razrađenim tarifama koji nisu voljni ulagat u infrastrukturu. Naveo je birokraciju kao veliku zapreku ka inovaciji, no pohvalio je skandinavske operatera po pitanju strategije poslovanja.

Sljedeći zanimljiv odgovor dolazi na pitanje ako Nokia vidi u 2018. priliku u zdravstvenom sektoru, zašto se nad odjelom Digitalnog zdravstva provodi strateška revizija? Suri je objasnio da ne može komentirati stratešku reviziju, no bez obzira što Nokia odlučila u odjelu digitalnog zdravstva (koji je primarno fokusiran na obične korisnike), Nokia može nastaviti poslovati s tvrtkama i institucijama pružajući softver i infrastrukturu.