Operacija Elop, knjiga o posljednjim godinama Nokije kao proizvođača telefona prevedana na engleski

Brod slikan Nokijom C7 iz Nokia sjedišta u Espoou (credit: Jari Ijas)

Operacija Elop, knjiga koju su 2014. godine napisali novinari Pekka Nykänen i Merina Salminen na finskom jeziku napokon je dobila englesku verziju. Knjiga proučava posljednje godine Nokije kao proizvođača mobilnih uređaja. Analizira stanje u tvrtki prije dolaska Elopa, tko, kako i zašto je izabrao Elopa, te kako su se potezi Nokije održavali na dioničare, zaposlenike, partnere, ali i šire finsko društvo.

Pri kreiranju Operacije Elop intervjuirano je više od 100 ljudi, uključujući (bivše) Nokia zaposlenike na raznim pozicijama. Knjiga odgovara na mnoga pitanja, no postavlja ih još i više. Nikako joj nije cilj biti jedina i istinita verzija o padu Nokije kao proizvođača mobilnih uređaja, nego nudi različite poglede, iz perspektive dioničara, partnera, zaposlenika na jedno te iste događaje.

Operacija Elop pruža dobar kontekst odluka koje je Nokia u tim kritičnim godinama donosila, a iznosi i teorije i mišljenje zaposlenika gdje su pogriješili i što je trebalo napraviti.

Kao netko tko od prihvaćanja Windows Phonea kao glavnog operativnog sustava (2011.) pa sve do danas prati zbivanja u Nokiji, zbilja toplo preporučam ovo knjigu. Priča o nastanku engleske verzije ove knjige je tipčno Nokijevska jer su englesku verziju, uz dopuštenje autora i na inicijativu  Harrija Kiljandera preveli sami bivši zaposlenici Nokije i dogovorili se da je objave besplatno na internetu u engleskoj verziji.

Osim što lijepo i detaljno sumira događaje, nudi više objašnjenja za jedno te isti događa, knjiga ulazi u vode zamišljanja što bi se dogodilo da su poduzeti drukčiji potezi. Naravno, nema smisla danas o tome raspravljati, no svima koji žele dublje zaroniti u priču o vjerojatno najvećem padu jednog globalnog brenda u povijesti, svakako će poslužiti kao koristan materijal. Moju preporuku ima. 🙂

Knjigu Operacija Elop možete pronaći OVDJE.