Poslije kineskih, Nokia će patente licencirati indijskim proizvođačima mobitela

Nokia je jučer u sklopu objave financijskih izvješća za četvrto tromjesečje i cijelu godinu 2017. održala i konferencijski poziv sa investitorima i analitičarima. U razgovoru su sudjelovali Nokijin glavni izvršni direktor Rajeev Suri i glavni financijski direktor Kristian Pullola koji su ponovili rezultate i naglasili segmente koje tvrtka smatra bitnim za investitore i analitičare.

Najintrigantniji dio razgovora, prema transkriptu kojeg je objavio portal Seeking Alpha, osobno mi je bio dio o Nokia Technologies odjelu. Točnije, prihodima od patenata. Naime, dužnosnici Nokije uvjereni su da će ponavljajući prihodi od patenata, koji su prošle godine iznosili 1,3 milijarde eura, na godišnjoj razini do 2020. godine rasti 10%.

Analitičar UBS David Mulholland upitao je CEO-a Nokije Rajeeva Surija na kojim temeljima predviđa takav rast. Suri je objasnio da je Nokia 2017. sklopila bitne ugovore o licenciranju s kineskim proizvođačima Xiaomi i Huawei, a pregovara sa još kineskih proizvođača. Nakon njih, Nokia se planira prebaciti na proizvođače mobilnih uređaja u Indiji, a još se očekuje značajnije licenciranje IoT patenata te patenata u segmentu autonomne vožnje, potrošačke elektronike, prijenosa signala i ostalih kategorija. Suri je naveo da se rast očekuje i od licenciranja brenda i patenata HMD-u.

Sa skorim početkom gradnje 5G mreža i ovakvim predviđanjima za Nokia Technologies, Nokiju i njezine dioničare očekuju financijski dobri dani u skoroj budućnosti.

Izvor: Seeking Alpha