Prvi koraci u svijet VR-a uz ZEISS VR ONE PLUS

Tržište uređaja virtualne stvarnosti je još u povojima. Zapravo je riječ o ranom pokušaju stvaranja temelja tehnologije koja će zaista biti korisna u budućnosti. Od mogućnosti “putovanja” u bilo koji dio svijeta (i svemira), preko interaktivnog učenja pa do autonomnog transporta ili izvođenja medicinskih operacija na daljinu. Naravno, za ove razne primjene uz virtualnu realnost, koriste se i tehnologije proširene i miješane stvarnosti.

ZEISS VR One Plus, kojeg nam je ZEISS ustupio na test, prvi je VR uređaj, točnije VR naočale s kojima sam se susreo. Često sam gledao VR videozapise na YouTubeu snimljene Nokia OZO kamerom i činilo mi se poprilično atraktivno biti u mogućnosti vidjeti cijelo okruženje u kojem je neki video sniman, posebno kada su u pitanju povijesne i općenito zanimljive lokacije.

Uz VR One Plus, zapravo sam se pozitivno iznenadio s VR-om. Osim što su same ZEISS-ove naočale lijepo dizajnirane s ciljem pružanja maksimalne ugode, sama virtualna stvarnost je zabavna tehnologija. Više o samom hardveru i ZEISS naočalama bit će u našoj recenziji ZEISS naočala, koju će napraviti Marin jer ima više iskustva s VR tehnologijom.

ZEISS VR One Plus koristio sam s Nokijom 6, koja posjeduje 5,5-inčni FullHD zaslon, koji ipak nije dovoljan za jedno pravo VR iskustvo. Iako se 403 piksela po inču čini mnogo, slika je ipak pikselizirana. I dalje se ZEISS VR može ugodno koristiti, a ovaj članak će veći naglasak dati sadržaju, nego samom hardveru.

Krenimo s nekim korisnim aplikacijama za VR:

Fulldive VR – aplikacija koja želi biti središte vašeg VR iskustva. Aplikacija nudi korisniku mogućnost reprodukcije sadržaja s vašeg uređaja u virtualnoj stvarnosti, reprodukciji VR sadržaja s interneta te VR aplikacije koje Fulldive preporuča unutar aplikacije. Fulldive VR može se preuzeti ovdje.

VeerVR je društvena mreža za VR videozapise. Osim videozapisa nezavisne produkcije, na društvenoj mreži mogu se pronaći i videozapisi velikih izdavača poput Warner Brothersa. VeerVR preuzmite ovdje.

VR Thrills je simulacija vožnje “vlakom smrt”. Odaberete željeni vlak, stavite naočale i uživate. Igru možete preuzeti ovdje.

Sites in VR vjerojatno mi je najdraža VR aplikacija, a omogućuje razgledavanje različitih lokacija u svijetu. Aplikacija radi dobro, stabilno te ima jednostavne kontrole. Može se preuzeti ovdje.

Googleov servis YouTube je (pre)pun VR videozapisa pa bi se pretrage servisa (koji je prepun svakakvog VR sadržaja) za VR sadržajem vašeg zanimanja zaista isplatila. Ruski RT ima popriličan broj dobri VR videozapisa, pogotovo ako vas zanima vojna oprema.

Sam ZEISS također je napravio pokoju VR aplikaciju za svoje naočale. Jedna od njih je VR ONE AR, koja omogućuje prikaz sadržaja proširene stvarnosti koristeći kocku koja dolazi uz uređaj. Tu je i simulator vožnje ZEISS DriveSafe, ako i VR ONE Cinema, aplikacija za reprodukciju VR sadržaja s memorije vašeg telefona.

Ako imate VR naočale, lako ćete razumijete kada kažem da ipak nedostaje sadržaja za obične korisnike. To ne znači da nema stvarno velik broj dobrih aplikacija i videozapisa za pregledavanje, jer ima, no ipak se na kraju većina toga svodi na zabavu. VR ima ogroman potencijal, a i ukazuje na važnost zaslona visoke rezolucije kao i brzog interneta.

I sa zaslonima “slabije” rezolucije, poput onog na Nokiji 6, moguće je kvalitetno provoditi vrijeme uz VR naočale. Poznanici koji su probali Zeiss VR bili su oduševljeni tehnologijom, a pri stavljanju naočala trenutačno bi im se osmijeh pojavio na licu kada se učita neka atraktivna lokacija. Možemo raspravljat o utjecaju i posljedicama ove tehnologije, no bez sumnje već sada se može kvalitetno provoditi vrijeme uz VR naočale.

Ostavite vaše dojmove o VR-u, kao i prijedloge aplikacija za VR dolje u komentarima. 🙂