Sljedeće godine mogli bismo vidjeti prve Nokia 5G smartfone

Tvrtka Qualcomm službeno je objavila da su obitelj proizvoda X50 NR 5G modema prihvatili brojni proizvođači mobilnih uređaja, koji će 5G-kompatibilne modeme početi ugrađivati u svoje proizvode u 2019. godini. Lista partnera uz koje Qualcomm započinje 5G “revolucije” glasi ovako: Asus, Fujitsu, HTC, Inseego/Novatel Wireless, LG, NetComm Wireless, NETGEAR, OPPO, Sharp Corporation, Sierra Wireless, Sony Mobile, Telit, vivo, Wingtech, WNC, Xiaomi, ZTE  i, naravno, HMD Global – dom Nokia uređaja.

O blagodatima 5G tehnologije mnogo smo pisali na blogu, primarno jer je Nokia lider u izradi mrežne infrastrukture. Tako se tvrtka pohvalila da je zajedno s  Qualcommom obavila prvo laboratorijsko testiranje 5G mreže na komercijalno dostupnom Nokia AirScale hardveru i pomoću Qualcommovog mobilnog uređaja, vjerojatno sa X50 NR modemom.

Qualcomm 5G testni uređaj

Prvi uređaji koji će koristiti Qualcommove 5G modeme trebali bi se na tržištu pojaviti sljedeće godine. Kako HMD namjerava biti ozbiljan igrač na tržištu, od njega se i očekuje izbacivanje 5G Nokia uređaja dogodine. HMD-ov CPO Juho Sarvikas komentirao je ovo Qualcommovu objavu riječima da su Nokia uređaji uvijek bili predvoditelji inovativnih načina mobilnosti, a 5G će ubrzati predstavljanje novih i inovativnih uređaja i usluga u nadolazećim godinama. Pohvalio se da će zahvaljujući bliskom odnosu sa Qualcommom, Nokia korisnicima ponuditi još bogatije iskustvo korištenja uređaja.

Važno je naglasiti da nijedan od gore nabrojanih proizvođača nije službeno najavio 5G uređaj za 2019. godinu. Mišljenja sam da će ih većina predstaviti, no treba čuditi ako neki proizvođači odgode svoj 5G uređaj za godinu poslije. Nadamo se da HMD neće imati problema s implementacijom 5G modema.

Izvor: Qualcomm