Službena uputstva upozoravaju na mogući burn-in efekt zaslona Nokia 8 Sirocco uređaja

Nova Nokia 8 Sirocco prvi je uređaj iz HMD-a koji koristi (p)OLED zaslon umjesto standardnih LCD zaslona. OLED zasloni, osim boljih značajki poput kontrasta ili svjetline u odnosnu na LCD zaslone, imaju jednu veliku manu, a to je takozvani “burn-in” efekt. Riječ je o neravnomjernom trošenju R (red), G (green) i B (blue) subpiksela koje uzrokuje da se na zaslon “ureže” slika sadržaja.

Npr., kod prikaza statusne trake RGB pikseli se konstantno koriste u istom intenzitetu dok kod prikaza nekog aktivnog sadržaja na uređaju R, G i B subpikseli mijenjaju svoj intenzitet. Kod prikaza statičnog sadržaja poput statusne trake dolazi do veće potrošnje pojedinog subpiksela u odnosnu na njegov susjedni pa je zapravo i najveća vjerojatnost da upravo statusna traka ostane “urezana” u zaslon. Svi OLED zasloni mogu postati žrtva ovog fenomena, no u većini slučajeva korisnik ni ne primijeti burn-in efekt, a kada se dogodi, to pretežito bude nakon određenog vremena korištenja uređaja. Problem je detaljnije objasnio portal Android Authority u članku ovdje.

Kako bi na vrijeme upozorio korisnika o mogućem burn-in efektu, HMD Global je u uputama Nokia Sirocco uređaja naveo upozorenja i prijedloge kako smanjit vjerojatnost pojave burn-ina. HMD je problem opisao kao trajno ostajanje nekog sadržaja na zaslonu zbog dugog korištenja uređaja na maksimalnoj svjetlini.

HMD predlaže da postavite na svojoj Nokiji 8 Sirocco automatsko zaključavanje zaslon, da ga redovito ažurirate i da smanjite svjetlinu zaslona.

Nokia 8 Sirocco izgleda kao jedan veoma atraktivan uređaj sa impresivnim specifikacijama, izuzetno “premium” izradom, ali i visokom cijenom. Najveća misterija ovog uređaja je zašto nema OIS. Već znamo razloge odsustva Snapdragona 845 i korištenja Snapdragona 835.

Više o Nokiji 8 Sirocco možete pročitati ovdje, a upute uređaja pronađite ovdje.