Suri: Nokia može ostati na tržištu zdravstva i bez odjela Digitalnog Zdravstva

Nokia je nedavno najavila stratešku reviziju odjela Digitalnog Zdravstva. Odjel Digitalnog Zdravstva, ili Digital Health formiran je nakon preuzimanja francuske tvrtke Withings, specijalizirane za fitness i zdravstvene gadgete. Digital Health dio je Nokia Technologies odjela, a nudi hibridne pametne satove Steel i Steel HR, vage, toplomjere, tlakomjere i sličnu opremu. Nokia Health, kombinirano s HMD-ovim Nokia uređajima, čine jedan zaokružen portfelj Nokia uređaja za korisničko tržište.

Kao što je Nokijina glavna direktorica strategije Kathrin Buvac navela u dopisu, neki će se iznenaditi što Nokia ispituje želi li ostati na tržištu ponude zdravstvenih uređaja privatnim korisnicima. Danas je Nokijin glavni izvršni direktor (CEO) Rajeev Suri na “Press and analyst” događaju prognozirao velike promjene i prilike u tržištu zdravstvenih usluga. Tijekom pitanja i odgovora, novinari su Surija pitali zašto strateška revizija odjela Digitalnog Zdravstva ako će se velike prilike otvoriti na tom tržištu?

Suri je objasnio da Nokia ne mora nužno imati odjel Digitalnog Zdravstva, koji se primarno bavi korisničkom opremom, da bi bila prisutna na tom tržištu. Drugim riječima, Nokia zdravstvenim tvrtkama i institucijama može ponuditi softver i infrastrukturu, a budućnost Digital Health odjela bit će objavljena nakon revizije.

Ako pogledamo kako se Nokia hvali cjelovitim “end-to-end” rješenjem po pitanju 5G mreže, čudi zašto istu strategiju “cjelovitosti” ne koriste i u segmentu zdravstva. Postoji li išta više “end-to-end” od Nokia Steel HR sata koji podatke šalje preko Nokia mreže da ih obradi Nokia softver.

Izvješće sa Nokia Press and Analyst konferencije možete pročitati ovdje.