Video: Zajednica-kao-usluga rješava tehničke probleme budućnosti

Trend posljednjih godini, ako ne i desetljeća, tehnološke industrije je pretvaranje klasičnih proizvoda u usluge. Možda najpoznatiji primjer je glazba-kao-usluga putem servisa poput Spotifya ili Deezera. Nokia je otišla korak dalje i objavila video koji opisuje društvenu zajednicu kao uslugu.

Na engleskom “crowd-as-a-service”, dok hrvatski prijevod zvuči nespretno jer se “crowd” prevodi kao gomila, dok je u ovom kontekstu primjerenija naša riječ zajednica ili društvo. Naslov objavljenog videozapisa “crowd-as-a-service” začuđuje, no riječ o poprilično zanimljivom konceptu. Video slijedi u nastavku.

YouTube

Nokia zamišlja servis koji bi korisnike kojima je potrebna tehnička podrška spajao sa lokalnim stručnjacima. Za razliku od klasične tehničke podrške gdje korisnik zove operatera, a on šalje angažiranu tehničku službu, koja često dolazi u nezgodno vrijeme i općenito je fleksibilnost takve podrške manja, u Nokijinom videu korisnicu kojoj je potrebna pomoć servis spoji sa “tehničarom”, odnosno osobom koja posjeduje vještina za riješit njezin problem, te se daljnja komunikacija oko vremena dolaska i cijene odvija između korisnika i tehničara.

Koncept predviđa da tehničar može biti svatko tko ima certifikat koji mu potvrđuje vještinu, a ako se u koncept uključi sustav ocjenjivanja kakav je prisutan, npr. kod Ubera ili prilikom recenziranja restorana, kvaliteta tehničke podrške mogla bi značajno narasti jer bi došlo do tržišnog natjecanja.

Ovakva usluga smanjuje troškove tehničke podrške operaterima, no mogla bi predstavljati problem tvrtkama koje se bave tehničkom podrškom jer će pojaviti velik broj “tehničara” praktički na svim geografskim lokacijama i takvoj usluzi klasične tvrtke za podršku teško da mogu konkurirati.

U svakom slučaju, riječ je o zanimljivom konceptu koji bi se jednog dana mogao i realizirati. Što vi kažete? 🙂