Vrijednost Nokia brenda najveća u posljednjih 6 godina (Brand Finance)

Tvrtka Brand Finance objavila je preko Business Insidera podatke o najvrjednijim brendovima Nordijskih zemalja. Bez velikog iznenađenja, u skupini brendova poput IKEA-e, Legoa ili H&M-a našla se i Nokia. Zapravo, Nokia je brend koji je ostvario najveći rast vrijednosti od svih u Sjevernoj Europi i to za čak 70% uspoređeno s godinom ranije.

Brand Finance vrijednost Nokia brenda u izvješću za 2018. godinu temelji zapravo na podacima iz 2017. godine. U 2018. godinu, prema Brand Financeu, Nokia brend je ušao s vrijednosti od 8,4 milijarde dolara. Što je u posljednjih 6 godina najveća vrijednost Nokia brenda. Graf kojeg sam sastavio prema podacima tvrtke Brand Finance pogledajte u nastavku.

Podaci: Brand Finance

Potrebno je napomenuti da su vrijednosti za neke godine na grafu izvorno bile izražene u eurima, a u dolare sam ih pretvarao po tečaju od te godine pa su moguće blaže varijacije u postotku rasta na godišnjoj razini za neke godine. Isto tako dobre je reći da je ova vrijednost Nokia brenda onakva kakvu je tvrtka Brand Finance vidi, no postoje i druge tvrtke koje se bave istraživanjem tržište koje Nokia brend mogu cijeniti više ili manje. Od same vrijednosti, bitnija je usporedba s proteklim godinama.

Brand Finance također je nedavno objavio izvješće o 500 najvrjednijih svjetskih brendova. Nokia je u izvješću za 2018. skočila za skoro 150 mjesta – sa 335. na 188. mjesto za ovu godinu.

Ako se pitate što je uzrok rasta vrijednosti Nokia brenda, odgovor je 5G i mobiteli. Prepoznatljivost brenda jedan je od glavnih razloga zašto je finska Nokia odlučila orkestrirati povratak na mobilno tržište jer jak i prepoznatljiv brend tvrtki dugoročno osigurava veće šanse pri ulasku na nova tržišta. Uzmimo za primjer Apple, koji je zahvaljujući prepoznatljivošću koju je tvrtka zaradila na iPod-u gurao, zaista revolucionarni u tom periodu, iPhone. Nakon toga iPad, a možda najviše se snaga brenda vidi u dobroj prodaji uređaja poput Apple Watcha ili sada HomePod zvučnika, koji je poprilično dobro prihvaćen od kupaca.

HMD Global u 2017. isporučio je 68 milijuna uređaja koji sprijeda i straga nose Nokia logo. Kako se nastavi povećavati isporuka i sa približavanjem 5G ere, Nokijin brend može jedino rasti. Još ako Nokia ozbiljnije krene na tržište digitalnog zdravstva…

Brand Finance via Business Insider