CEO Suri iznenađen uspjehom HMD-a na mobilnom tržištu; Nokia spremna za 5G bitku sa Huaweijem

Finski medij Helsingin Sanomien intervjuirao je Nokijinog glavnog izvršnog direktora Rajeeva Surija. Dotakli su se raznih tema, uključujući financije, Nokijina 5G rješenja, konkurencije, preuzimanja, Nokia OZO i Health odjela kao i HMD-ovog poslovanja u prvoj godini.

Nokijin CEO izjavio je da je zapravo iznenađen rezultatima koje je HMD postigao u prvoj godini poslovanja, te ih s Nokijine strane okarakterizirao kao iznad očekivanja. U 2017. godini HMD Global isporučio je 70 milijuna Nokia-brendiranih telefona, od kojih je 60 milijuna običnih telefona, prema IDC-u. Dobar rezultat ukazuje na snagu Nokia brenda kao i dobro vođenje posla od strane HMD-a, posebno na području običnih telefona gdje je prodaja rasla 80% na godišnjoj razini. Spomenuo je i za HMD najveća tržišta, a to su Indija, Indonezija, Kina i Rusija te dodao da tvrtka na svim tržištima želi postati etablirani igrač.

Po pitanju nadolazeće 5G mreže, Suri se pohvalio da je uz kineski Huawei, Nokia jedina tvrtka koja pruža end-to-end, odnosno sveobuhvatnu uslugu implementacije nadolazeće 5G mreže. Navodi kako operater koji odluči svu 5G opremu i usluge nabavljati od Nokije, može uštedjeti do 40% u odnosu da kupuje opremu od različitih proizvođača. Uvjeren je da se Nokia može nositi s Huaweijem u nadolazećoj 5G bitki te navodi kako tvrtka očekuje porast profitabilnosti u nadolazećim godinama. Po pitanju novih preuzimanja, rekao je kako trenutno nemaju potrebe za velika preuzimanja u domeni od  10 do 20 milijardi eura, no traje stalna potraga za manjim tvrtkama koje se uklapaju u Nokijinu strategiju.

Pitan je i za Nokia Health, odnosno preuzimanje Withingsa, koje je okarakterizirao kao eksperiment koji nije poručio željene rezultate. Dodao je kako u odjelima istraživanja i razvoja imaju 6-8 perspektivnih projekta vrijednih više stotina milijuna, ako ne i milijarde eura koji bi se u budućnosti mogli komercijalizirati. Drugim riječima, Suri kaže da je za uspjeh potrebno ponekad i “propasti”, odnosno doživjeti neuspjeh.

Cijeli intervju se na finskom jeziku može pronaći ovdje. Dobra je stvar što Nokijin CEO smatra HMD-ovo dosadašnje poslovanje uspjehom jer bi možda i HMD mogao biti taj koji će nastaviti Nokijino “Digital Health” poslovanje, no jasno je da je potrebna promjena strategije ako Nokia Health želi uspjeti na tržištu. Dosta je samo spomenuti, kako bi se stekla predodžba protiv koga se Nokia Health natječe na tržištu, da je Xiaomi predstavio pametnu vagu po cijeni od 30 dolara koja ima sve funkcije (ako ne i više) kao Nokijine vage koje koštaju i više od 100 dolara.

via: Mobiili.fi

Izvor: HS.fi