Je li Huawei P20 Pro pravi nasljednik Nokije 808 PureView i Lumije 1020?

Što Huawei i Nokia imaju zajedničko … Pa, mnogo toga, čak su im i ciljevi jednaki, ali su strategije tvrtki, kao i njihov mentalitet potpuno različit. Ako već dugo pratite Nokiju, onda ćete prilikom proučavanja Huaweija pronaći mnogo poznatih stvari. Mogao bih reći da je Huawei, usput rečeno vrhunska tvrtka, ono što je Nokia prije nekoliko godina. Povezuje svijet oko sebe, stvara sjajne mobitele među kojima je  vjerojatno trenutno najbolji telefon s fotoaparatom na današnjem tržištu smartfona.

Nakon pada Nokije, zapravo njezinog Odjela za uređaje i usluge, mnogi su njezini zaposlenici bili pozvani na Huawei, a kineski telekomunikacijski div ih je znao koristiti. Dakle, ljudi poput Mikke Terha i Eere Salmelina nastavili su raditi najbolje što su znali pa počeli razvijati nove, zanimljive proizvode no sada za Huawei. Nešto kasnije ću se vratiti na njih, no prije toga samo da nastavim početnu misao. Huawei sada primjerice ima Huawei Connects događaj koji promovira sve trenutne i planirane proizvode na godišnjoj osnovi, što poprilično podsjeća na Nokia World događaj gdje je Nokia predstavljala sve nove proizvode i događaje u proteklih godinu dana.

 

Huawei je čak osnovao i R&D ured u Finskoj, i to u bivšim D&S laboratorijima Nokije, gdje je okupio mnoge njene bivše zaposlenike. Voditelj Huaweijevog R&D odjela u Finskoj je trenutni CTO mobilnog softvera, inače bivši Nokijaš, Mikko Terho. On je, ako se sjećate, bio zadužen za razvoj softverske platforme za Huawei uređaje na čemu i dalje radi. To je trebao biti odgovor na monopol Googlea, odnosno ukoliko Google počne više naplaćivati licencu. Eero Salmelin, s druge strane, možda poznatiji kao jedan od kreatora PureView tehnologije, voditelj je Imaging i video odjela u Huaweiju, i vjerojatno jedan od odgovornih za razvoj trostruke kamere na smartfonu Huawei P20 Pro.

 

Dakle, mogao bih se usuditi reći da je Huawei sada Nokia, i to ne samo u Networking poslovanju gdje je prvi u isporuci LTE opreme i tehnologije, već se njegov logo nalazi na trenutno najboljem kamera smartfonu na tržištu. Ako do sada niste čuli, Huawei je predstavio nekoliko uređaja, među njima i P20 Pro s trostrukom kamerom. Jedna od kamera ima senzor od 40 MP koji je nešto manji (1 / 1.7 “) od onog korištenog u Nokiji 808 PureView (1 / 1.2”), no jedan je od najvećih danas. Usporedba s 808 PV ili Lumijom 1020 nije jednostavna jer P20 Pro nema Xenon bljeskalicu, a 40MP kamera nema optičku stabilizaciju, međutim zahvaljujući kombinaciji 20MP B/W kamere, 8MP tele foto kamere, 40MP RGB kamere i umjetne inteligencije koja može u nekoliko sekundi (3,2s) postaviti kameru kako bi uhvatili savršenu fotografiju, ovaj uređaj je postavio novi kamera standard za smartfone. Ne zaboravimo tu spomenuti i leće kamera koje je proizvela Leica, tvrtka inače konkurent ZEISS-u. Hm, gdje li smo vidjeli to već prije…

Možda možemo reći da unatoč određenim prednostima, kamere i softver Nokije 808 PV i Lumije 1020 nisu kompletne kao kamera P20 Pro. Ok, još uvijek moramo pričekati na smartfon s optički stabiliziranim 41 MP senzorom i Xenon bljeskalicom, ali iz onoga što sam vidio P20 Pro može snimati sjajne snimke u svim uvjetima osvjetljenja.

Dok Nokia radi sjajne stvari u mrežnom poslovanju i dobra je konkurencija ne samo Huaweiju već ostatku ekipe (Ericsson, ZTE…), teško može pobijediti Huawei u tehničkim dostignućima najnovijeg telefona. Ipak, Nokia radi veliku stvar s HMD-om u dovođenju svojeg imena na tržište smartfona, gdje podiže vrijednost vlastitog branda i vraća ga tamo gdje treba biti prisutan, na smartfon tržište. Health uređaji su također odgovorni za dobro pozicioniranje Nokia branda na tržištu i približava ga srcu kupaca. Sve skupa me to dovodi do jedne velike stvari koja razlikuje Huawei od Nokije, a to je zajednica. Nokia već dugo vremena gradi svoju zajednicu, spaja ih na razne načine i ulaže dosta napora u cijeli duh zajedništva. Na kraju da parafraziram slogane, Huawei možda spaja, ali Nokia spaja ljude.